Volledig scherm
Het gemeentehuis van Veenendaal. © Herman Stöver

Vijf partijen Veenendaal onderzoeken kans op nieuw college

VEENENDAAL - Vijf politieke partijen in Veenendaal gaan onderzoeken of zij een nieuw college van B en W kunnen vormen. Dat zijn de vier 'oude' collegepartijen SGP, D66, VVD en CDA en oppositiepartij ChristenUnie.

Dat is de uitkomst vrijdag van een gesprek tussen de fracties van de elf partijen uit de gemeenteraad en informateur Bort Koelewijn. Koelewijn trok na eerdere gesprekken met de partijen de conclusie dat dat de meest voor de hand liggende combinatie is om te onderzoeken. Deze vijf partijen gaan nu beginnen met de formatie van een nieuw college.

De naam van de formateur die met de vijf partijen aan de slag gaat om het nieuwe college te vormen, wordt zaterdagochtend bekendgemaakt

Vertrouwensbreuk
Het college van Veenendaal viel eind oktober toen alle vijf wethouders ontslag namen na een onderlinge vertrouwensbreuk tussen de wethouder van ProVeenendaal enerzijds en de andere vier partijen anderzijds. De ChristenUnie heeft als grootste partij in de raad het voortouw in de vorming van een nieuw college. De vijf partijen zouden in een college de steun hebben van 22 van de 33 raadsleden.

De Vallei