Volledig scherm
Burgemeester Gert-Jan Kats van Veenendaal is klaar met de vuurwerkoverlast en de schade die het voor gemeenten oplevert. © Jeroen Jumelet

Vuurwerk in Veenendaal: vooral veel vernielingen aan bushokjes

VEENENDAAL - Veenendaal beleefde een relatief rustige jaarwisseling, meldt burgemeester Gert-Jan Kats. Wel waren er de nodige vernielingen en werd een auto aan het PWA-park in brand gestoken.

Met name bushokjes en prullenbakken moesten het her en der ontgelden in de stad. Elke vernieling is er een te veel, aldus de burgemeester, maar over het algemeen zijn er geen grote incidenten geweest. ,,We hebben de situatie met name goed in de gaten gehouden bij het Bruïneplein en bij de school de Windroos.”

Buurtvaders ingezet

Die school en de ernaast gelegen sporthal bij het Zuiderkruis waren de afgelopen jaren getroffen door brandstichting. Kats: ,,We hebben daar buurtvaders ingezet om het daar rustig te laten verlopen.” Bij het Bruïneplein werden er extra beveiligers ingezet.

Ook bij de twee vuurwerkvrije zones in Veenendaal zijn er vooralsnog geen problemen gemeld, aldus Kats. Het winkelcentrum Aller Erf en het nabijgelegen dierenkampje in het Dragonderpark waren opnieuw aangewezen als vuurwerkvrije zone. Daar hielden handhavers een oogje in het zeil.

Auto in brand

Bij het PWA-park ging een auto in vlammen op. Verdere incidenten zijn Kats nog niet ter ore gekomen, al meldt hij wel dat hij nog niet het volledige overzicht heeft. De precieze oorzaak van de autobrand is nog niet bekend.

De burgemeester had in december de uitspraak gedaan dat wat hem betreft er gestopt zou moeten worden met de vuurwerktraditie. Hij liet toen onder andere weten dat Veenendaal te weinig toezichthouders heeft om meer dan twee vuurwerkvrije zones aan te wijzen in Veenendaal.

Volledig scherm
Een vernield bushokje aan de Grote Beer © DG

De Vallei