Volledig scherm
PREMIUM
Vuurwerkgroothandel GBV-Weco vreest een vuurwerkverbod. © Herman Stöver

Vuurwerkhandel vreest verbod: ‘Het is de doodsteek, maar niet de oplossing’

VEENENDAAL/ARNHEM - Een strengere controle op illegaal vuurwerk, betere voorlichting over het gebruik en meer toezicht: als de overheid écht een eind wil maken aan de ongeregeldheden rond oud en nieuw zijn dát de maatregelen die genomen moeten worden. Een vuurwerkverbod is in elk geval géén goed idee.

Volledig scherm
Directeur Gert Breeschoten. © Herman Stöver

,,Want dat is voor ons de doodsteek", zegt directeur Gert Breeschoten van GBV-Weco in Veenendaal, ’s lands grootste vuurwerkgroothandel. ,,Het ontneemt ons de inkomsten, maar het lost ook niks op. Want een verbod is gewoon niet te handhaven.’’

Volgens Breeschoten zijn gemeenten nu al amper in staat om bijvoorbeeld vuurwerkvrije zones in te voeren, omdat ze onvoldoende mensen hebben om toezicht te houden. Daarbij is volgens hem het in Nederland verkrijgbare vuurwerk het probleem niet. ,,De meeste ellende komt van zwaar vuurwerk dat alleen maar over de grens te koop is. Met het Nederlandse vuurwerk kunnen in principe geen ongelukken gebeuren.’’

Mits het goed wordt gebruikt. Breeschoten pleit dan ook voor voorlichting op scholen over het gebruik van vuurwerk. ,,Want je ziet bijvoorbeeld dat bij het eerste oogletsel dat is ontstaan geen vuurwerkbril is gedragen.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei