Volledig scherm
Vuurwerkverkoop in Veenendaal. © Tamara Reijers

Vuurwerkvrije straat in Veenendaal? Hang een poster op

VEENENDAAL - Veenendalers mogen met oud en nieuw hun straatje vrijwillig vuurwerkvrij verklaren. In de praktijk betekent dat echter vooral een poster achter het raam hangen met het verzoek om een beetje rekening met elkaar te houden. 

Twee gebieden in Veenendaal zijn voor de komende jaarwisseling aangewezen als vuurwerkvrije zone. Dat zijn het Dragonderpark, inclusief een kinderboerderij, en het winkelcentrum Aller Erf. Dat winkelcentrum had afgelopen oud en nieuw veel (vuurwerk)overlast met de nodige vernielingen. Maar daarnaast wil Veenendaal dit jaar gaan experimenteren met een proef waarbij bewoners zelf hun straat, pleintje of speeltuin vrijwillig vuurwerkvrij mogen verklaren. Deze zones komen naast de verplichte vuurwerkvrije zones.

Vuurwerkvrij

Maar hoe gaat dat nu in zijn werk? ‘Bewoners die met elkaar hebben afgesproken dat hun straat vuurwerkvrij is, moeten er zelf op letten dat deze afspraak nageleefd wordt', staat te lezen in een memo die in juli dit jaar de deur uitging. Maar het is niet de bedoeling dat mensen hun straat of hofje zelf vuurwerkvrij gaan verklaren, zegt een woordvoerder van de gemeente. ,,Het is meer dat mensen aan kunnen geven dat ze liever geen vuurwerk willen hebben in hun straat, omdat ze daar om persoonlijke redenen last van hebben.” 

De gemeenteraad had gevraagd of er iets gedaan kon worden voor mensen - of hun huisdieren - die last hebben van vuurwerk. ,,Maar we kunnen dat als gemeente niet handhaven. Op de twee vuurwerkvrije zones houden boa’s toezicht, in de rest van Veenendaal is de politie op pad.” H

Ludieke actie

Het is de bedoeling dat mensen zelf een poster voor hun raam kunnen hangen met daarop de tekst dat ze liever geen vuurwerk voor hun deur willen. ,,Een ludieke actie om op die manier begrip te vragen", aldus de gemeente. Het is ook niet de bedoeling dat mensen eigen rechter gaan spelen over al of niet vuurwerk afsteken op straat. Of elkaar erop gaan aanspreken met mogelijk ruzie tot gevolg. ,,Het is puur vragen om begrip en een beetje rekening met elkaar houden.” 

De posters zijn er nog niet, maar die zullen niet lang meer op zich laten wachten. Overigens zullen geïnteresseerden die wel zelf moeten downloaden en printen. De gemeente maakt nog bekend wanneer de posters klaar zijn. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei