Geen busladingen Aziaten naar de molens in Veenendaal.
Volledig scherm
PREMIUM
Geen busladingen Aziaten naar de molens in Veenendaal. © Tamara Reijers

Waarom zou je als toerist naar Veenendaal gaan?

blogOoit stelde ik de vraag aan een voorlichter waarom er destijds in Veenendaal geen toeristenbelasting bestond. 'Omdat we niet ingericht zijn op het houden van toeristen', was het wat speelse antwoord.  

Quote

Er rijden geen busladin­gen Aziatische toeristen de Nieuweweg op om de twee molens te bekijken

Jaap Rademaker, De Gelderlander
Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Jaap Rademaker
Volledig scherm
Jaap Rademaker © Raphael Drent

Veenendaal, het is inderdaad geen toeristenmagneet. Wie niet als bestemmingsverkeer de afslag bij de A12 neemt, doet dat meestal alleen voor de snelle hap op de burgerboulevard. Dat het grootste hotel helemaal aan de rand van de stad ligt, bij een bedrijventerrein, is ook een veeg teken.
Waarom zou een toerist naar Veenendaal komen? Er rijden geen busladingen Aziatische toeristen de Nieuweweg op om de twee molens te bekijken. Aan de andere kant, waarom zou iemand naar Ede gaan? Hooguit als uitvalsbasis om de Veluwe te veroveren. Wageningen heeft zijn studenten en zijn terrassen. Rhenen zijn monumentale Cuneratoren en zijn dierentuin. Veenendaal? Tja.
Deze maand buigt de politiek zich over de cultuurhistorie en archeologie van Veenendaal. Hoe maak je de stad aantrekkelijker voor bezoekers? Niet met architectonische hoogstandjes. Of kunstwerken. De verpauperde fontein naast het theater als lichtend voorbeeld. Maar goed dat het een beetje uit het zicht ligt. Feyenoord-supporters, in een zekere zin ervaringsdeskundigen inzake afbrokkelende fonteinen, zouden er spontaan geld voor gaan inzamelen. 
Waarom loop ik zelf 'het dorp' in om de authentieke en autochtone Veenendaler te citeren? Voor de mensen. Ga er maar eens winkelen. Vriendelijk, aardig, behulpzaam. Daar kun je rustig die 1 euro en 4 cent toeristenbelasting per overnachting voor neertellen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Veenendaal

De Vallei