Volledig scherm
De Brouwersgracht in Veenendaal slaat groen uit. © DG

Water Brouwersgracht blijft nog wel even vies

 VEENENDAAL - Wordt het nog wat met het gifgroene water van de Veenendaalse Brouwersgracht? Voorlopig niet. Pas na 2020 komt er wat meer stroming in het vervuilde water. Als het meezit.

Allereerst om misverstanden te voorkomen: de Brouwersgracht in Veenendaal wordt wel degelijk schoongemaakt door de gemeente. De afgelopen zomer klaagden diverse mensen over de kwaliteit van het water in de kunstmatige gracht die langs winkelpassage Corridor naar het gemeentehuis loopt. Blauwalg in het groen uitgeslagen water en op warme dagen niet al te fris ruikend. Niet echt een visitekaartje voor het winkelend publiek en voor de horecagelegenheden met hun terrassen aan het water.

Twee keer per week

Twee keer per week wordt het drijfvuil uit de gracht gehaald. Dat gebeurt door het bedrijf VOOR in opdracht van de gemeente. Maar daarmee wordt het water niet schoon. Er zit geen nauwelijks stroming in dit deel van de gracht. Wel in noordelijke deel, bij het Cultuurplein. Dat is het bekende deel van de gracht, waar vorig jaar de goudvissen uit gehaald moesten worden.

Het middendeel van de gracht is ook klaar, maar ligt nu nog onder het zand en bestrating. Die plek is momenteel een bouwterrein. ,,Als het werk aan het Tissu gebouw (van de Hoogvliet) en de Corridor gereed is, dan wordt de gracht als het ware weer uitgediept. We zullen dan bezien of de doorstroming van het water nog beter kan worden’’, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Geduld

Tot die tijd moeten Veenendaler geduld hebben. Tussentijdse maatregelen zijn niet mogelijk, zegt de gemeente. De Brouwersgracht is een gesloten betonnen bak waar evenveel water in als uit gaat. Via de Grift staat dit water in verbinding met open water.’’ Het noordelijk deel van de gracht heeft nog een fonteintje waardoor er voortdurend water door dat deel van de gracht stroomt.

,,Het is niet mogelijk om  halverwege het water extra vaart geven, bijvoorbeeld door een pomp, omdat je dan het achterliggende deel van de Brouwersgracht leeg trekt’’, aldus de woordvoerder. ,,Ook is de invloed van de nog niet aangelegde grachtdelen nog onvoldoende duidelijk, waardoor op dit moment de effectiviteit van definitieve maatregelen niet in te schatten is.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei