Volledig scherm

Weer gegevens van cliënten op straat na fout gemeente

VEENENDAAL - De namen en adressen van 1.500 inwoners van Veenendaal die thuiszorg ontvangen zijn deze zomer per abuis gedeeld met onder meer het plaatselijke Wmo-forum en 51 zorgaanbieders. Een medewerker van de gemeente plakte een verkeerde bijlage aan een e-mail aan de geadresseerden.

Dat blijkt uit een memo van het gemeentebestuur aan de gemeenteraad.

Verhouding
Het datalek was op 30 juni maar is niet actief gemeld aan cliënten of de buitenwacht. Volgens het gemeentebestuur was dat niet in verhouding tot de omvang van het incident.

Veenendaal vertrouwt erop dat de zorgaanbieders en het Wmo-forum vertrouwelijk omgaan met de gegevens die ze eigenlijk niet hadden mogen krijgen. Dertig aanbieders konden de bijlage overigens niet openen omdat het bestand te zwaar was.

Gemeld
Veenendaal heeft de zaak wel direct gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens, zoals de wet verplicht. De gemeente heeft eerst geprobeerd de mail in te trekken. Toen dat niet mogelijk bleek is direct een nieuwe e-mail verstuurd met het verzoek aan de ontvangers het bestand te verwijderen.

Regio
Deze zomer waren er in de regio meer incidenten op dit terrein. Wageningen ging in de fout met een brief voor Wmo-cliënten en in Ede bleken gegevens van burgers bloot te hebben gestaan aan webcriminelen die dit voorjaar de site van de gemeente hackten.

De Vallei