Volledig scherm
© ANP

Werkstraf voor man die geld van werkgever overboekte naar eigen rekening

ARNHEM/VEENENDAAL - Een 35-jarige man uit Veenendaal is vandaag door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot een maximale werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden. De man liet tussen december 2014 en april 2015 vier keer grote bedragen van zijn werkgever overboeken naar zijn rekening. Hiermee financierde de Veenendaler onder meer zijn eigen woning.

Het bedrag, in totaal 420.000 euro, was eigenlijk bedoeld voor de belastingdienst. Voorwaardelijke straf
Volgens de wet zou een celstraf van 12 tot 18 maanden passend zijn. Omdat de man niet eerder strafbare feiten had gepleegd, hij meewerkte aan het politieonderzoek en het bedrag terugbetaalde aan zijn voormalige werkgever, besloot de rechter hem een werkstraf op te leggen. Beschaamde
De rechtbank nam het de man kwalijk dat hij het vertrouwen van zijn werkgever beschaamde. Ook het gegeven dat hij niet tot inkeer kwam na de eerste overboekingen, rekent de rechtbank hem aan. Ook ontkende hij in juni 2015, toen de overboekingen aan het licht kwamen, wat hij had gedaan. Ook dat heeft de rechter meegewogen in het opleggen van de straf. Na zijn proeftijd moet de man zich laten behandelen. Ook dient hij zich dagelijks te melden bij de reclassering.

De Vallei