Volledig scherm
Winkelleegstand in Veenendaal. Deze ruimte in de Corridor heeft inmiddels een nieuwe huurder gevonden. © Tamara Reijers

Winkelstad Veenendaal: minder leegstand en minder omzet

VEENENDAAL Minder lege winkels in het centrum van Veenendaal. Maar ook minder omzet. Dat zijn de uitkomsten uit de nieuwste economische monitor van de gemeente. Vooral bezoekers van buiten Veenendaal laten het geld minder rollen: 11 miljoen euro minder dan twee jaar geleden.

Die cijfers staan in de Economische Monitor 2018 die de gemeente Veenendaal dinsdag naar buiten heeft gebracht. De economie van Veenendaal is voor een belangrijk deel afhankelijk van de binnenstad van Veenendaal die met zijn vele winkels een regionale trekker is. 

Omdat het centrum zo'n belangrijke rol speelt, wordt de winkelleegstand sinds 2015 nauwkeurig gemeten. In januari 2019 stond 16 procent van de 426 winkels in de binnenstad leeg. Dat is wel een daling sinds juli 2016 (18,3 procent) toen de leegstand op zijn hoogst was. Het aantal vierkante meters leegstaande winkelruimte is sinds juli 2016 ook gedaald, van bijna 21 naar 15 procent begin dit jaar.

Minder geld uitgegeven

Maar er wordt wel minder geld uitgegeven. De totale omzet van het centrum daalde in twee jaar tijd met 16 miljoen euro naar een omzet van 202 miljoen euro in 2018. De verkoop van de dagelijkse boodschappen, bijna allemaal door Veenendaalse bezoekers, gaat prima. Maar het zijn juist de niet-alledaagse artikelen die een duikvlucht nemen. In twee jaar tijd zakte dat van 152 miljoen euro  tot 130 miljoen euro in 2018. En dat zijn nu net de aankopen waarvoor mensen naar het centrum van Veenendaal gaan. Die 'bezoekers van buiten’ gaven in 2016 bijna 80 miljoen euro uit in Veenendaal, dat was vorig jaar nog maar 69 miljoen euro.

Maatregelen

De gemeente en de stichting Winkelstad Veenendaal hebben diverse maatregelen bedacht om het centrum interessant te houden. Zo is er de afgelopen jaren geëxperimenteerd met gratis parkeren op de zaterdag en is er een koopzondag ingevoerd. Sinds 2018 heeft de gemeente iemand in dienst die winkels van buiten het centrum naar het centrum moet 'lokken’ om de leegstand verder terug te dringen. Daarnaast heeft de gemeente een miljoen euro gestoken in de verbouwing van de voormalige Pniëlkerk die een nieuwe functie krijgt als ontmoetingsplek, naast het stadsstrand dat een tweede leven moet krijgen. Volgende maand ligt er een plan om de koopzondag een uur eerder te laten beginnen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei