Volledig scherm
De brandweerkazerne van Veenendaal. © DG

Woningnood te lijf met appartementen boven nieuwe brandweerkazerne Veenendaal

VEENENDAAL - Veenendaal is toe aan een nieuwe brandweerkazerne. Op de plek van de huidige kazerne én met appartementen erboven. Dat is het plan van B en W voor de nu 60-jarige kazerne die zijn beste tijd heeft gehad. Of dat haalbaar is, hangt af van de hoeveelheid geld die de gemeenteraad er voor over heeft.

Wethouder Engbert Stroobosscher gaat nog voor de zomer aan de raad vragen of en wanneer de huidige kazerne aan de Industrielaan vervangen kan worden. Die kazerne functioneert nog wel maar is volgens hem hard toe aan vernieuwing.

Niet alle brandweerauto's passen

,,Niet alle moderne brandweerauto’s passen er nog in. En we dreigen personeel kwijt te raken als er niets verandert." Het is met de steeds strengere arboregels steeds moeilijker om de paraatheid van vrijwillige brandweerlieden overdag te garanderen in de huidige kazerne. ,,Naar verwachting zal met de komst van een nieuwe kazerne de bezetting overdag met minimaal twee medewerkers kunnen worden uitgebreid.”

Quote

We dreigen personeel kwijt te raken als er niets verandert.

Engbert Stroobosscher, Wethouder

Hoeveel die nieuwe brandweerkazerne moet gaan kosten, is nog niet bekend. Stroobosscher: ,,Omdat we nog niet weten wat we daar gaan bouwen. Er zijn nog geen tekeningen gemaakt. Eerst moeten we weten wat de gemeenteraad bereid is ervoor te betalen.”

Brandweerkazerne met woningen erboven

Daar moet de raad voor de zomer over beslissen. Er wordt gedacht aan nieuwbouw in combinatie met woningbouw. ,,Daar zie je op andere plaatsen in het land ook voorbeelden van.”

Zo wordt er in Leiden een nieuwe brandweerkazerne gebouwd met daarboven 180 appartementen. De Veenendaalse brandweerkazerne ligt in het Stationskwartier, een voormalig industrieterrein dat momenteel om wordt gevormd tot woonwijk.

Er is ook al een nieuw medisch centrum neergezet en er staat een moskee in de steigers. Tussen die nieuwe woonwijk en de kazerne ligt nog de oude gemeentewerf. Stroobosscher: ,,Dat terrein kunnen we ook meenemen in de plannen.” Ook in Veenendaal is er veel vraag naar woningen, een nieuwe kazerne met appartementen kan daar een steentje aan bijdragen.

Op de huidige plek

Het college van B en W denkt aan nieuwbouw op de huidige plek omdat dat in Veenendaal de meest ideale locatie is in verband met de uitruktijden van de brandweer. De plek aan de Industrielaan - vlakbij het station Veenendaal Centrum - ligt bij een kruispunt van belangrijke uitvalswegen in de stad.

Stroobosscher: ,,Er is ook wel eens gekeken naar een plek langs de snelweg aan de noordkant van de stad, maar dan ben je weer niet snel genoeg in de bossen van Rhenen aan de zuidkant van de stad.” De Veenendaalse brandweer is daar vaak sneller dan het korps uit de stad Rhenen.

Vorig jaar riep de historische vereniging van Veenendaal nog op om de brandweerkazerne van Veenendaal te bewaren als een voorbeeld van industrieel erfgoed.

De Vallei