Volledig scherm
Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA).

Kamervoorzitter Arib stevent af op herverkiezing

De kansen voor Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) op herverkiezing zijn flink gegroeid, bevestigen meerdere Haagse bronnen.

VVD, CDA en D66 hebben geen eigen kandidaat-voorzitter in de gelederen en zijn tevreden over Arib, melden ingewijden aan het Binnenhof. ,,Wij steunen haar. Dit moet niet van partijpolitiek afhangen", zegt er een. ,,Ze heeft het prima gedaan", vult een ander aan. 

Ook GroenLinks-nestor Bram van Ojik denkt dat zijn fractie Arib zal steunen. Zelf heeft hij in ieder geval geen belangstelling voor de functie. ,,Daar heb ik nog nooit over nagedacht.”

Arib stuitte bij haar verkiezing vorig jaar nog op weerstand van de VVD. Inmiddels zijn de liberalen erg tevreden over de voorzitter, omdat die erin slaagt boven de partijen te staan.

In principe mag elk Kamerlid zich melden voor de voorzittershamer, dus het valt niet uit te sluiten dat Arib alsnog concurrentie krijgt. Maar die kans lijkt nu steeds kleiner.

Het is niet erg gebruikelijk dat een partij met slechts 9 zetels in de Kamer de voorzitter mag leveren. De wijze waarop ze het debat leidt en het feit dat ze er nog maar een jaar zit, maken echter dat veel Kamerleden vinden dat Arib kan blijven.

De 56-jarige Arib, die in Marokko werd geboren, loste in januari van het afgelopen jaar Anouchka van Miltenburg af als Kamervoorzitter. Ze hanteert de voorzittershamer volgens vriend en vijand voorbeeldig.