Volledig scherm
Onder de brug op de Oosterhoutsedijk worden verschillende mensen geholpen die bevangen zijn door de hitte. © DG

20 tot 30 Vierdaagselopers onwel door hitte

NIJMEGEN - Zo'n tien Vierdaagselopers zijn vanmiddag per ambulance naar het ziekenhuis gevoerd omdat ze onwel waren geworden door de hitte. Hulpdiensten reden af en aan in Slijk-Ewijk. Ook op de Oosterhoutsedijk en op de Waalbrug hadden ambulancemedewerkers hun handen vol aan mensen die bevangen zijn door de warmte.

In totaal zijn zo'n 20 tot 30 mensen onwel geraakt. n de meeste gevallen konden lopers op de eerstehulpposten bij zinnen komen.

Medische post
Woordvoerder Iris van Deinse van het Rode Kruis meldt dat er bij de verzorgingspost tussen Valburg en Slijk-Ewijk rond half drie plotseling enkele tientallen mensen zich meldden die bevangen waren door de hitte. Op dat moment is het blarenprikken stilgelegd en zijn alle medewerkers ingezet om lopers die onwel waren te helpen. Nu is het 'golfje' van zieke mensen weer weg, aldus Van Deinse, en is het verzorgen van de blaren hervat.

Tekort aan zout
Willemstein beaamt dat. „Het kan natuurlijk dat mensen onwel worden en daar netjes worden opgevangen. Daar hebben we nu geen informatie over. Dat er mensen flauwvallen, of een tekort aan zout hebben, is niet vreemd onder deze warme omstandigheden.”

Schaduw
Onder de brug De Oversteek, die over de Oosterhoutsedijk gaat, is het druk. Het is de eerste schaduwplek die wandelaars tegenkomen bij hun tocht over de dijk.

Volgens de ambulancedienst is het 'behoorlijk wat drukker' dan in voorgaande jaren op dinsdag. De traumaheli die eerder op de middag werd opgeroepen, hoefde uiteindelijk niet ter plaatse te komen. Hoe het eraan toe is met de mensen die naar het ziekenhuis zijn gebracht, wil de ambulancedienst niet vertellen.

Volledig scherm
Hulpdiensten rijden af en aan. © DG
Volledig scherm
© DG