Volledig scherm
Sunset March over de Oversteek. © Koen Verheijden

600 keer een saluut van 12 minuten voor 48 soldaten

NIJMEGEN - Een eerbetoon bij zonsondergang: elke dag marcheert een veteraan over de Nijmeegse brug De Oversteek. Het is een ode aan de 48 militairen die hier in 1944 sneuvelden.

Vanonder zijn roodbruine baret strekt zijn blik vooruit naar het donker, waar de lantaarns spoedig zullen aanspringen. Zijn voetstappen klinken stevig op de brug. Links, rechts, links, rechts.

Ritueel
Het dagelijkse ritueel is een idee van oud-militair Tim Ruijling (64) uit Elst. In de krant las hij een artikel over de nieuwe brug in Nijmegen waarop 48 paren lichtmasten staan. Als eerbetoon aan 48 gesneuvelde geallieerden, springen de lantaarns tijdens zonsondergang 'paar voor paar' aan in het tempo van een langzame pas.

Ervaring
Dat van die langzame pas leek Tim vreemd. Daarom besloot hij zelf over de brug te lopen om de symbolische ervaring te beleven. ,,Toen ik aankwam op De Oversteek, sprongen de eerste lantaarns net aan. En toen de volgende. Ik zag meteen dat dit niet het tempo van een langzame pás was, maar van een langzame márs. Het verschil is dat het tempo van een mars aanzienlijk hoger ligt."

Als zijn passen de eerste lantaarnpaal zijn genaderd, springt het eerste paar aan. Een paar meter verder, bij de volgende, gebeurt het weer. En daarna weer. Links, rechts. Alsof hij de lantaarns tijdens het passeren zelf ontsteekt en het monument zo in het licht zet.

Levend monument
Terwijl Tim die avond over de brug liep, genoot hij van wat er gebeurde. ,,Hier moet elke zonsondergang iemand lopen", dacht hij. ,,Anders snapt niemand de mooie gedachte die hierachter zit. De Oversteek moet een levend lichtmonument worden."

Bevriende veteranen hadden wel oren naar het idee van een zogenoemde Sunset March. ,,Ik zag dat ze het een goed idee vonden. De gedachte is dat elke dag één veteraan het ritueel officieel uitvoert. Veteranen die belangstelling hebben, kunnen zich via de site aanmelden, waarna ze een bewijs van deelname ontvangen. De mars duurt ongeveer 12 minuten en de aanvangstijden variëren uiteraard per dag. Wanneer een veteraan de mars voor de eerste keer heeft gelopen, krijgt hij of zij een certificaat."

Kippenvel
Sinds de eerste Sunset March op 19 oktober 2014 hebben honderden veteranen de oversteek gemaakt en elke dag is er een mars geweest. Voor de dagen waarop niemand zich opgeeft, is een poule van oud-militairen die kunnen inspringen.,,Bijna elke dag lopen er spontaan mensen mee, variërend van twee tot twintig", aldus Tim, die zelf al meer dan zeshonderd Sunset Marches in de benen heeft.

,,Laatst waren twee studenten die toevallig bij het startpunt bij de Winselingseweg zaten en vroegen of ze mee mochten. Aan het eind zei een van de twee: 'Ik heb er kippenvel van. Nu besef ik dat we de vrijheid hebben om te doen wat we willen.' Zij begreep de essentie.''

Vrijheid herdenken
Hardlopers en fietsers passeren. Auto's zoeven kalm voorbij. Bij de laatste lantaarnpaal draait hij trefzeker naar rechts, richting de trap die naar de oever van de rivier leidt. Als hij bovenaan de trap staat, gaan ook de laatste lampen aan. Oranje lichten onder de brug. De betovering is compleet.,,We doen dit om 48 mensenlevens én onze vrijheid te herdenken. Ook marcheren we om actieve veteranen te verbinden. Het beeld bestaat dat alle veteranen getraumatiseerd zijn en zorg nodig hebben, terwijl dat geldt voor zo'n 6 tot 7 procent. De rest heeft gewoon zijn werk gedaan. Laat dat dan zien en wees trots.''

Waardig
In de week van de Nijmeegse Vierdaagse komen ook buitenlandse militairen opdagen. Hoe zij de brug oversteken, staat ze vrij. ,,Er is maar één regel'', legt Tim uit. ,,Het moet waardig en respectvol gebeuren. Zelf loop ik in stilte, omdat dat voor mij een extra dimensie geeft. Ik plan mezelf ook weleens in op momenten die voor mij speciaal zijn. Laatst bijvoorbeeld, toen een goede vriendin van mij en mijn vrouw was overleden.''

Hij daalt de trap af, houdt stil voor het monument en salueert. De Sunset March is voltooid.

Informatie over vertrektijden, aanmelden en contact via sunsetmarch.nl


Vanwege de 100ste editie van de Nijmeegse Vierdaagse lopen op maandag 100 buitenlandse veteranen de mars; op dinsdag 100 Nederlanders.
Vorig jaar liepen internationale veteranen de mars na elke wandeldag.
Kees Bleijerveld, Wim van Mierlo en Tim Ruijling zijn de drijvende krachten achter de Sunset March en doen zelf mee aan de Vierdaagse.
Ze laten zich sponsoren zodat de Sunset March door kan blijven gaan.
Meer informatie: devierdaagsesponsorloop.nl