Ali en Sharbel vieren de vrijheid op Roze Woensdag: ‘In eigen land zijn we niet veilig’

NIJMEGEN - Ali (31) en Sharbel (36) feesten er op los tijdens Roze Woensdag. Dat ze de vrijheid kunnen vieren, is voor het stel uit Libanon extra bijzonder. ,,In ons eigen land zijn we niet veilig.”

De twee verblijven sinds zeven maanden in het azc in Wageningen, in de hoop een nieuw leven in Nederland op te kunnen bouwen. Al jaren hebben ze een relatie. Stiekem. 

Strafbaar

Want homoseksualiteit is nog altijd hartstikke strafbaar in Libanon. ,,Libanon is een heel onveilig land voor homoseksuelen. Je kunt gearresteerd worden en voor een jaar in de cel belanden, als de politie erachter komt. Verschrikkelijk is het om in ons eigen land homo te zijn. We zijn daar niet veilig”, vertelt Sharbel. 

Samen met bijna veertig andere lhbt-vluchtelingen vieren ze de vrijheid, onder meer op Honey Honey op de SMKMRKT. Het is een initiatief van de COC-club Rainbow, die zich inzet voor deze groep en een dag stappen op de Roze Woensdag heeft georganiseerd. Dat vrij leven als homoseksueel niet vanzelfsprekend is, hebben de twee jarenlang zelf ervaren. 

Volledig scherm
Ali (links) en Sharbel (rechts) genieten op Honey Honey. © DG

,,Onze families weten niet dat we homo zijn. Ze denken dat we gewoon bevriend zijn”, vertelt Ali. Hun vrienden weten het wel. ,,Zij accepteren het, vinden het geen enkel probleem.”

Ondenkbaar

Extra lastig is ook het verschil in geloof: Ali komt uit een moslimfamilie, de familie van Sharbel is christelijk. ,,In ons land verwachten ze dat je thuiskomt met een vrouw met hetzelfde geloof, met wie je kinderen gaat krijgen. Ze gaan nooit accepteren dat wij, twee mannen, een relatie hebben. Het is gewoon ondenkbaar. De hele mentaliteit van mensen in Libanon is anders op het gebied van seksuele geaardheid”, zegt Sharbel. 

Samen met Egyptenaar Sherifh (29) drinken ze een drankje en gaan ze later los op de dansvloer. In het thuisland van Sherifh zijn de omstandigheden nóg erger, vertelt hij. ,,Ik kan nog langer in de cel belanden dan ze in Libanon kunnen. Het is onmogelijk voor mij om in Egypte te blijven leven. Ik hoop op een mooie toekomst hier.”

Quote

Ze gaan nooit accepteren dat wij een relatie hebben. Het is gewoon ondenkbaar.

Sharbel

Contrast

De vluchtelingen dromen van verbetering voor andere lhbt’ers in hun land. Dat het contrast met Nederland groot is, merken ze met de dag beter. Dat merken ze al sinds hun komst en wordt alleen maar versterkt op het feest Honey Honey. Sharbel: ,,Het is hier geweldig. De mensen zijn open-minded, iedereen is relaxed, de muziek is goed. Fantastisch dat dat hier kan. We hebben ons nog nooit zo vrij gevoeld.” 

Volledig scherm
Honey Honey. © Paul Rapp
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.