Ambulances rukken uit voor Vierdaagse; meerdere lopers naar ziekenhuis

Update/VideoBEMMEL/NIJMEGEN - Verschillende ambulances zijn uitgerukt om deelnemers aan de Vierdaagse te helpen. Inmiddels zijn meerdere lopers afgevoerd naar het ziekenhuis. Wat de precieze klachten zijn en hoeveel lopers onwel zijn geworden, is nog niet bekend. 

Andere jaren rukten op warme wandeldagen dagelijks vele tientallen ziekenwagens uit. Veel lopers gingen onderuit omdat ze bevangen waren door de hitte. Ambulances reden toen af aan.

Volledig scherm
Ambulancemedewerkers buigen zich dinsdagmiddag op de Waalbrug in Nijmegen over een Vierdaagsedeelnemer die is bevangen door de hitte. © Roland Heitink/Persbureau Heitink

Vandaag is er onder meer ambulancehulp geweest in het centrum van Bemmel, in de buurt van de route bij Elst en op de Waalbrug in Nijmegen. Om twee uur vanmiddag waren vijftien wandelaars door het ambulancepersoneel onderzocht. Twaalf hoefden niet mee in de ambulance. De ambulancedienst kan momenteel nog geen nadere updates geven, maar zeker is dat ook vanaf de Waalbrug nog een loper is afgevoerd. Ook is er momenteel een ambulance op het finishterrein.

Volledig scherm
Een EHBO-wagen verleent op de Waalbrug in Nijmegen bijstand aan de lopers. © DG
Volledig scherm
Een ambulance bij de Wedren in Nijmegen. © dg

Doorgaans vallen de aandoeningen bij de wandelaars mee. Wel vielen in 2006 op een  snikhete dag twee doden. Sindsdien zijn er hitteprotocollen, die onder meer voorzien in extra watertappunten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.