Volledig scherm
Qader Shafiq. © Gerard Verschooten

Column Qader Shafiq - De Vierdaagse brengt de wereld terug naar Nederland

Eindelijk startte de honderdste Vierdaagse. Ik ben samen met vrienden Siamak en Aryan gestart. De huisarts in opleiding en jurist in spe heb ik leren kennen, toen zij in het bestuur van een studentenbeweging zaten. In 2011 liep ik voor hun actie voor een kinderbibliotheek in Afghanistan. Sindsdien zijn ze trouwe wandelaars. Dit jaar lopen zij zelfs 55 kilometer.

We passeerden grote groep jonge aanmoedigers. Mijn dag begon met een zoen van de Nijmeegse Nachtburgemeester. Vanuit de Waalbrug zagen wij hoe de volle maan naast de Stevenstoren scheen. Rechts ontsprong de Waal in de plek waar de zon opkwam.

Het parcours van de Vierdaagse is een feest van korte gesprekken, absurdistische humor en diepzinnige dialogen.

Ik leerde Christof kennen. Een tekenleraar uit Haarlem die 220 kilometer voor een goed doel loopt. Hij is een trouw fan van de presentatrice Floortje Dessing die interessante tripjes maakt op zoek naar bijzondere verhalen. „Toen ik haar uitzending over een circusschool in Kabul zag, dacht ik bij mezelf: ik moet iets betekenen voor die mensen."

Anders dan voorbije jaren, was ik nu veel eerder in Huissen. Christof raakte ik onderweg kwijt. Ik snelde me naar de dijk naar Arnhem waar collega Ciska met verse koffie klaar stond.

Halverwege de dijk, stonden de leerlingen van een Arnhemse basisschool. Geel, zwart en blank stonden ze naast elkaar ons toe te juichen. Ik gaf ze allemaal een hand. Want zijn maken de toekomst van onze samenleving hoopvol.

Mijn kleine teen begon weer pijn te doen. Gelukkig waren er afleidingen zat. Een praatje met de Molukkers in Elst die een voorbeeld zijn voor saamhorigheid. Er zijn veel gelijkenissen tussen de vluchtelingen en de kinderen van KNIL-Militairen. Zij vertelden mij over projecten die zij op Ambon realiseren.

Op de dijk naar Nijmegen merkte ik, dat ik afgelopen nacht te weinig geslapen had. De sirenes van ambulances zorgden voor veel bezorgdheid. De wandelaars waren zeer attent voor elkaar. Wij ervoeren dezelfde pijn en hitte. Maar we deelden alles met elkaar.

De Vierdaagse brengt de wereld terug naar Nederland. De wereld zoals moet zijn.