Volledig scherm
Qader Shafiq. © Gerard Verschooten

Column Qader Shafiq: de Vierdaagse is van kleur veranderd

Ik heb zondag om kwart voor vijf mijn startbewijs opgehaald. Wat een hectische middag. Mijn telefoon werd niet opgeladen. Accu is kapot. Ik kwam plotseling erachter dat ik wandelsokken te kort kwam.

Met een glimlach werd ik door de vrijwilligers van de administratie verwelkomd. Ik kreeg een rood bandje om mijn pols. Rood staat voor de afstand van 50 kilometers. Met een voucher die ik kreeg, kon ik een jubileumrugzak halen. Ik kreeg een volle rugzak en rende meteen naar de Vierdaagseshop.

„Hebt u deze sokken in maat 43?”

„Nee meneer, u kunt maat 42 nemen. Daar hebben wij nog twee van.” Het aardige meisje wilde mij zo helpen. Bij de shop kun je voor €10 twee paar sokken kopen. Anders moet ik elders voor een paar het weeksalaris van leraar in mijn geboorteland Afghanistan betalen.

„Als u morgen langs komt, dan hebben wij misschien grote maten voor u.” Dat zal ik doen.

Met twee rugzakken stond ik naar de menigte te kijken. Het grote Nijmeegse feest is begonnen.

Ik wilde toch een rugzakdeskundige vinden die mijn net aangeschafte rugzak met die ik van de Vierdaagse heb gekregen kon vergelijken. Toevallig zag ik Eelke, een kennis die ik van vluchtelingenwerk ken. Een fitte pensionado die de afstand van 30 loopt. „Knap man! Loop jij nog steeds 50?” We hadden een leuk gesprek. Hij wilde weten wat ik van de situatie in Turkije vond. En of ik me bij de nieuwe partij Denk wilde aansluiten. „Nee man! Ik ga later mijn eigen partij die 'Nadenk' gaat heten oprichten. Wil jij aub kijken welke van deze rugzakken beter zijn?”

Hij wist het meteen. „Je eigen rugzak is veel beter. Die van de Vierdaagse kun je gebruiken als je weer op de vlucht slaat.” We hebben afgesproken om op het parcours elkaar te ontmoeten en de wereld grondig door te nemen.

Later in de telefoonzaak, geholpen door twee Afghaanse vrouwen en wachtend op de reparatie, keek ik naar de inhoud van de Vierdaagserugzak. In zowel ‘Vierdaagse almanak’ als het magazine ‘Wandel.nl’ staan blanke wandelaars geportretteerd. Net als in het 'Vierdaagse magazine’ en ‘dé 4Daagse special’ van De Brug Nijmegen.

De Vierdaagse pretendeert een internationaal wandelevent te zijn. Maar de organisatie heeft geen oog voor diversiteit. De wereld, dus ook de Vierdaagse, is van kleur veranderd. Zou mooi zijn als ik dat deze week ook ga zien.

Qader Shafiq is Nijmegenaar, van oorsprong komt hij uit Afghanistan. Hij loopt de 50 kilometer.