Volledig scherm
Vierdaagsefeesten 2018 donderdagavond Jeroen van de Boom, Tuk-Tuk De Gelderlander, sfeerbeelden politie, dansen bij de voerweg bij het latinfeest © David van Haren

De Vierdaagsefeesten zitten er weer op, maar wat kan beter?

Stichting Vierdaagsefeesten zoekt een nieuwe directeur. De 102e Nijmeegse Vierdaagse is -net als de 49e editie van de Vierdaagsefeesten- afgelopen en de laatste feestgangers hebben het licht uitgedaan. De zoektocht naar de opvolger of opvolgster van Teddy Vrijmoet, die tien jaar aan het roer stond, kan beginnen. Wat moet hij of zij onmiddellijk veranderen?

Een ding staat als een paal boven water; de Vierdaagsefeesten waren weer een groot succes. Overal waar je loopt wordt de sfeer geroemd.

Prijzig plassen

 ,,We hebben ons deze week heel goed vermaakt’’, beaamt Lisa Winnubst. Toch heeft ze voor de opvolger van Vrijmoet nog wel wat tips: ,,Overal kun je met cash geld betalen, maar bij Matrixx at the Park moet je muntjes kopen. Als je dan verder gaat, zit je met die munten. Dat kan beter. Ook kunnen er betere afspraken worden gemaakt met de kroegen. Want als je na de optredens van buiten naar binnen wil, is de entree vrij prijzig en moet je soms ook nog betalen voor het toilet.’’

Winnubst is wel lovend over de 'Plees to be' (openbare toiletten) op het Valkhof en het Faberplein. In de wandelgangen hoor je sowieso vaker dat het toiletbezoek, zeker voor vrouwen, een puntje van kritiek is. De taak van de nieuwe directeur van de Vierdaagsefeesten wordt dan ook om eens scherp te kijken naar het kleinste kamertje. Ook voor Julia van Kouwen is het sanitair een puntje van kritiek. ,,Wij gaan nu vaak naar Matrixx at the Park, omdat het daar voor vrouwen goedkoper is om naar de wc te gaan. Het kost ons telkens vijftig eurocent, dat is al vreemd’’, zegt Van Kouwen.

Quote

Het kost ons vijftig eurocent, dat is vreemd

Julia van Kouwen

Afterparty

Waar de Vierdaagsefeesten voor feestgangers synoniem staat voor heerlijk losgaan, zijn er ook mensen die hard moeten werken. Jasper Meijs is een van deze mensen. Dagelijks is hij te vinden op de Ramblas en maakt daar de nodige uurtjes. ,,Het werk is leuk om te doen. Je ziet en spreekt zoveel verschillende mensen en later op de avond, als we vrij zijn, kunnen we nog een beetje mee feesten’’, zegt Meijs. Toch mist hij wel iets: ,,We komen mensen tegen die al lang aan het feesten zijn, we lopen dus heel wat biertjes achter. Een afterparty, voor iedereen die werkt tijdens de Vierdaagse, dat lijkt me wel wat.     

Bos vol gladiolen

Tot slot is er nog de 'takkenkwestie' rondom zanger Kees van Hondt, waarbij toeschouwers donderdagavond weer massaal takken van de bomen rukten om tijdens het optreden mee te zwaaien. Marciano Hendriks weet daar wel iets op: ,,Ze moeten die act volgend jaar gewoon op de vrijdag zetten. Dan heeft iedereen gladiolen in overvloed om mee te zwaaien. Anders gooien mensen ze toch maar weg.''

Volledig scherm
Optreden Kees van Hondt op Plein '44. © De Gelderlander
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.