De zoetekauw kan zijn buikje rond eten tijdens de Vierdaagsefeesten

videoNIJMEGEN - Suikerspinnen, wafels, oliebollen, churros, popcorn, en ga maar door: wie een zoetekauw is, hoeft tijdens de Vierdaagsefeesten niet lang te zoeken voor lekkernijen in de stad. 

Wie wil, kan zich zelfs helemaal vol eten aan zoetigheid. Rondom het Keizer Karelplein staan de eerste kramen al. 

Van oliebollen tot appelbeignets

Zoals de enorme kraam van Rochér Meurs, die al sinds jaar en dag op de Vierdaagsefeesten zoetigheid verkoopt: van bananenbollen tot wafels en van oliebollen tot appelbeignets. ,,Het is mooi om te zien dat veel Engelsen elk jaar terugkomen. Daar kennen ze de oliebol niet. ‘What is that?’, vragen ze me. Sommigen zijn er zo dol op, dat ze een paar keer per week komen”, vertelt de oliebollenbakker, die met zeventien lekkernijen een van de grootste kramen van de stad heeft. 

Volledig scherm
Zoetigheid: Deyano zit aan de suikerspin. © DG

Ook churros zijn in trek. Het ene na het andere tentje staat in het centrum. Zoals in de Molenstraat, Bloemerstraat en Burchtstraat. Jessica Schoemakers (29) zit ook aan het gefrituurde deeg, bij een kraam in de Burchtstraat. ,,Heerlijk. Het is een van m'n favoriete snacks”, zegt ze terwijl haar zoontje Deyano (6) aan het knoeien is met een andere zoete hap: een suikerspin. 

Iets verderop krijgt ook Mila (9) een suikerspin, van haar tante Wilma die trakteert. ,,Ik vind dit het allerlekkerst”, zegt het meisje. 

Poffertjes

Een ander typische Hollandse lekkernij: poffertjes. Liefhebbers kunnen met gemak aan hun trekken komen. Bij Pofferdikkie op de SMKMKRT bijvoorbeeld en bij de Creperie, de kraam van Niklas den Dunnen op de hoek van de Grote Markt en de Augustijnenstraat. 

,,We verkopen ook stroopwafels en wafels. Maar poffertjes gaan het hardst. Zeker eind van de middag hebben mensen er trek in.”

Volledig scherm
Poffertjes bij Pofferdikkie. © Gerard Verschooten
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.