Volledig scherm
Bert van der Lans, maandag bij het inschrijven op de Wedren. © Paul Rapp

Drama: kan recordhouder Bert van der Lans starten na zijn val?

NIJMEGEN - Het is hoogst onzeker geworden of recordhouder Bert van der Lans (87) dit jaar zijn 72ste Vierdaagse kan voltooien. Hij haalde dinsdag weliswaar de finish van de eerste etappe over 30 kilometer, maar daarna ging het mis. 

Onderweg naar huis viel hij met zijn fiets en moest met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht worden. Daar constateerde de doktoren dat hij een sleutelbeen had gebroken. Het ongeval ontstond omdat een fietser voor hem plotseling moest uitwijken.  

Hoe komt hij de nacht door?

Zelf wilde Van der Lans aanvankelijk nog niet van stoppen weten, maar zijn dochter Esther, zelf een ervaren Vierdaagseloper, temperde het enthousiasme. ,,Hij zei wel meteen dat wielrenners in de Tour de France ook met een gebroken sleutelbeen doorrijden. Dus de wil om weer te starten is er.”

De grote vraag gisteravond was echter hoe hij de nacht zou doorkomen.

In aanloop naar zijn 72ste had Van der Lans al met flink wat malheur te maken. ,,Het gaat niet zo goed. Mijn conditie laat te wensen over”, meldde hij kort voor de start van de mars aan De Gelderlander. De recordhouder  herstelde maar langzaam van een operatie vanwege nierstenen vorig jaar. 

Nek-aan-nekrace

Nog nooit voltooide iemand 71 keer de Vierdaagse, zoals Bert van der Lans. Hij voelt overigens al die jaren de adem van wandelaar Dick Koopman uit Alkmaar in de nek. Diens teller staat op 69 Vierdaagses en hij kan dus dit jaar de 70ste voltooien. ,,Hij is een jaar ouder dan ik, maar is nog een heel vitale vent”, aldus Van der Lans zelf eerder dit jaar.

Andere ‘concurrenten staan op verre afstand. Nummer 3 is aan de 61ste keer toe.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.