Drank of drugs? Politie controleert 7 dagen tijdens de feesten

NIJMEGEN - Menig biertje wordt er tijdens de Vierdaagse gedronken. Maar als bestuurder van een auto moet je die toch echt laten staan. En om zeker te zijn dat iedereen dat doet, zijn elke avond circa twintig agenten in de weer met alcohol- én drugscontroles.

Volledig scherm
Alcoholcontrole op de Graafseweg. © Tom Hessels
Quote

Met één bier op wordt het voor een beginnend bestuurder al krap

‘Blaast u maar rustig in het apparaatje’, is de meest gehoorde zin deze zaterdagavond op de Graafseweg in Nijmegen. Roy van Wijk van Team Verkeer van de politie stuurt de actie deze avond aan. ,,Hoewel iedereen weet dat het niet mag, en iedereen inmiddels weet dat wij met de Vierdaagsefeesten controleren, blijven we toch drankrijders betrappen.”

Met maximaal twee bier op mag een gevorderd bestuurder achter het stuur zitten. Voor een beginnend bestuurder is dit een stuk minder. ,,Met één bier op wordt het voor een beginnend bestuurder al krap”, aldus Van Wijk. ,,De eerste vijf jaar dat je je rijbewijs hebt, mag je maximaal 88 Ugl blazen. Het is persoonsafhankelijk, maar hier zit je al snel overheen na één bier.”

Drugstest
En het zijn tegenwoordig niet alleen drankrijders die worden betrapt. Ook als je drugs op hebt, is de kans groot dat je er door de politie wordt uitgepikt. Sinds juli 2017 is het voor de politie een stuk makkelijker om te controleren of een bestuurder drugs heeft gebruikt dankzij de speciale drugstest. 

,,Hiermee krijgen wij een indicatie of een bestuurder drugs in zijn bloed heeft”, vertelt Van Wijk. ,,Vervolgens komt er een forensisch arts om bloed te prikken. Dit wordt opgestuurd naar een lab, die kijken of welke drugs het gaat en hoeveel je gebruikt hebt.”

Drank of drugs?
Sinds de invoering van de test is het aantal bestuurders dat wordt betrapt op het rijden onder invloed van drugs aanzienlijk gestegen. ,,Ongeveer de helft van de mensen die bij ons binnen komen, hebben een positieve drugstest,” vertelt Van Wijk. ,,Zij krijgen direct een rijverbod opgelegd van 24 uur. Vaak hebben zij niet door hoe lang drugs in het bloed blijven zitten. In tegenstelling tot drank is dat 24 tot 48 uur, en soms langer, waardoor je ook lang na gebruik nog een positieve uitslag krijgt.”

Op de Graafseweg en op de tweede controlelocatie op de Prins Mauritssingel gaat het aantal bestuurders dat binnen wordt gebracht met een positieve drank- of drugstest inmiddels gelijk op. Door de hele avond heen worden er 723 blaastesten afgenomen. Twaalf bestuurders blijken teveel op te hebben. Nog eens negen bestuurders zijn zaterdagavond aan de kant gezet vanwege een positieve drugstest. Nog één persoon werd gepakt terwijl hij met zowel drank als drugs achter het stuur zat. 

Volledig scherm
Alcoholcontrole op de Graafseweg © Tom Hessels
Volledig scherm
Alcoholcontrole op de Graafseweg © Tom Hessels
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.