PR dgfoto Gelderlander Nijmegen: Vierdaagsefeesten Plein '44 optreden Kees van Hondt
Volledig scherm
PR dgfoto Gelderlander Nijmegen: Vierdaagsefeesten Plein '44 optreden Kees van Hondt © Paul Rapp

Feestact Kees van Hondt keert mogelijk terug op Plein 1944

NIJMEGEN - De populaire feestact Kees van Hondt keert mogelijk volgend jaar al terug op Plein 1944. Van Hondt is dit jaar voor het eerst in jaren niet geboekt op de Vierdaagsefeesten en dat levert veel reacties op, zegt Joost Eickmans, eigenaar van restaurant Dromaai en deels verantwoordelijk voor de programmering op het plein. 

,,We horen van heel veel mensen dat ze het zo jammer vinden dat Kees van Hondt dit jaar niet komt. Het zou heel goed kunnen dat we hem volgend jaar, of misschien over twee jaar, weer boeken. We slaan nu een keer over, maar sluiten absoluut niks uit voor de komende jaren”, zegt Eickmans. 

Traditie met takken 

Bij de veelbesproken feestact is de afgelopen jaren de traditie ontstaan dat opblaasbootjes, ballonnen, maar vooral veel takken door de lucht vliegen als Van Hondt op het podium staat. De takken nemen bezoekers zelf mee, wat betekent dat ze vaak van de bomen worden gerukt.

Vorig jaar liet Teddy Vrijmoet, toen nog directeur van de Vierdaagsefeesten, weten dat het afgelopen moest zijn met de vernielingen. Anders kon het weleens de laatste keer zijn, liet zij vooraf aan het optreden weten. 

Maar drie containers nodig

Quote

We hebben zelf besloten om na vier of vijf jaar geen aanvraag voor Kees van Hondt te doen. Er is ons niets verboden of opgelegd

Joost Eickmans

Volgens Eickmans viel het met het afval na afloop vorig jaar mee: er waren maar  drie containers nodig om de achtergebleven spullen in op te halen en er kwamen geen klachten binnen over het optreden. Het besluit om Van Hondt niet te boeken komt van de programmeurs zelf, deels uit voorzorg om gedoe voor te zijn.

,,We hebben zelf besloten om na vier of vijf jaar geen aanvraag te doen. Er is ons niets verboden of opgelegd vanuit de gemeente of Vierdaagsefeesten. Wel is Kees van Hondt een act waar iedereen een mening over heeft. Er is ook veel weerstand tegen. Dat telt wel mee in het besluit hem niet te boeken.”

Veel voorbereiden

Daarbij, zo zegt Eickmans, is het ‘ontzettend bewerkelijk’ om het optreden van Van Hondt in goede banen te leiden. ,,We moeten bijvoorbeeld alle stoelen en tafels vastzetten en bewaken, om te voorkomen dat mensen daar mee gaan gooien. Ook regelden wij elk jaar alle spullen als opblaasbootjes die de lucht in gingen.”

Op donderdagavond staan dit jaar op het plein onder meer BZB en The Dirty Daddies op het programma, twee andere feestacts. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.