Volledig scherm
Deze wandelaars haalden zondag hun startbewijs op. © Gerard Verschooten

Idee: keuring voor lopers met slechtere gezondheid

NIJMEGEN - Waarom laat de Nijmeegse Vierdaagse oudere wandelaars voorafgaand aan het wandelevenement geen gezondheidstest ondergaan? Met dat idee komt loper Sjoerd de Wit (46) uit Tiel. 

Voor de vijfde keer loopt De Wit mee. De afgelopen edities maakte hij zich regelmatig zorgen over wandelaars. ,,Ik dacht: hoe kunnen deze mensen toch meelopen? Ik heb wel eens een man neer zien gaan in Weurt. Dat was echt verschrikkelijk. Zoiets kan natuurlijk iedereen overkomen, ook een jongere loper die helemaal niets mankeert. Maar de kans is groter als je in slechte gezondheid begint aan de Vierdaagse.”    

De Wit is niet de enige die over zo’n test nadenkt. Bij de Vierdaagse hebben ze er ook al eens over gesproken, zegt Paul van Etten, hoofd medische dienst van de Nijmeegse Vierdaagse. ,,Als we objectief gaan kijken, mag er een deel van de lopers qua gezondheid niet meedoen. Maar het gekke is dat deze groep, van wie een deel echt een slechte gezondheid heeft, de Vierdaagse juist uitloopt. Deze wandelaars weten waarschijnlijk goed hoe ze met hun energie om moeten gaan.” 

Tool

Om mensen de mogelijkheid te geven om te kijken of hun gezondheid wel goed genoeg is voor de Vierdaagse, ontwikkelde de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) een aantal jaar geleden een online tool. Van Etten: ,,Na het invullen krijgen ze een advies. Dat kan zijn ‘meelopen’, maar ook contact opnemen met de huis- of sportarts.”     

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.