Volledig scherm
Jamai en zwanger Andy lopen ook mee. © Gerard Verschooten

Jamai is nooit nerveus, behalve voor de Vierdaagse

NIJMEGEN - Waar hij met meest naar uitkijkt deze week? ,,Ik kan echt maar één ding noemen: de finish. Ik wil het gewoon halen, maar ben bevreesd dat het me niet lukt.”Jamai Loman (33) is eigenlijk best een koele kikker: hem krijg je niet snel zenuwachtig. ,,Ik ben vrijwel altijd 100 procent zeker over de dingen die ik doe. Voor shows en optredens en zo, ben ik nooit echt nerveus.” Maar voor de Vierdaagse...

Toen hij vorig jaar werd geconfronteerd met nierfalen, bleef hij optimistisch. Hij onderging vele onderzoeken en had het geluk dat zijn zwager een nier wilde afstaan. De transplantatie slaagde. Uit dankbaarheid voor zoveel geluk richtte hij de stichting Overwinnaars op. 

Zelf kon hij als succesvolle televisiepersoonlijkheid een trainer in de arm nemen die hem hielp met zijn herstel. Maar voor mensen die zorg nodig hebben die ze niet kunnen betalen en die niet vergoed wordt door zorgverzekeraars, wilde hij wat doen. De stichting zorgt voor coaching, sporttrainingen, fysiotherapie, omscholing, dat soort zaken.

Om geld in het laatje te brengen, meldde hij zich aan voor de Vierdaagse. Hij hoopt met zijn deelname sponsorgeld voor zijn stichting op te halen. ,,En ik loop een beetje voor mijn moeder.” Zijn moeder deed jarenlang mee aan de Vierdaagse maar moest er door de longziekte COPD mee stoppen. ,,Ze vindt het verschrikkelijk dat ze niet meer mee kan doen.” 

Nier afgestaan

Loman loopt niet alleen. ,,Ik loop samen met mijn zwager, heel bijzonder. Want hij heeft zijn nier aan mij afgestaan.” Ook zijn personal trainer sluit aan, en daar weer een vriend van. 

Hij ziet het meest op tegen de tweede wandeldag, door Wijchen en Beuningen. ,,Ik weet niet precies waarom. Maar ik denk dat ik dan de klap moet verwerken van de eerste dag en dat je dan met het idee rondloopt dat je nóg twee dagen moet. Maar dat is puur psychologie, zit tussen mijn oren denk ik.” 

Eigenlijk is hij gewoon stikzenuwachtig voor de Vierdaagse, bekent hij. ,,Ik wil het gewoon halen, maar ben bang dat het me niet lukt. Ik ben bang om te falen.”

‘Ik blijf patient’

Quote

Ik moet er rekening mee houden dat ik een transplan­ta­tie­nier heb

De problemen met zijn nieren zorgen er voor dat hij niet tot het uiterste durft te gaan, mocht het tegenzitten. ,,Ik blijf patiënt. Dus als ik niet lekker word, móet ik echt stoppen. Ik kan dan bijvoorbeeld niet op wilskracht de laatste tien kilometer toch nog doen, dat zou zeer onverstandig zijn. Want ik moet er rekening mee houden dat ik een transplantatienier heb, en met de heftige medicaties die er bij horen.”

Bang voor blaren is hij niet. En hij heeft zo’n 500 kilometer getraind, dus daar kan het ook niet aan liggen. Of hij niet bang is voor veel oponthoud onderweg door zijn bekendheid? ,,Weet je dat ik daar helemaal niet over nagedacht heb. Ze laten je toch wel een beetje met rust als in die mars bent? Meestal ervaar ik alleen maar positiviteit, dus ik zie het niet als een probleem. Ik doe een pet op en ga het zien.”

Eerst meemaken

Volledig scherm
Jamai op de Wedren. © Gerard Verschooten

Of hij volgend jaar weer mee gaat doen? ,,Ik heb het vroeger alleen maar van de andere kant meegemaakt, als toeschouwer. Dus ik ga het gewoon eerst meemaken. Eén ding is zeker: als ik het dit jaar niet haal, doe ik volgend jaar weer mee. Want ik kan er niet tegen als het niet lukt, dan ga ik net zo lang door tot ik het kruisje wél heb.”

De maandag na de Vierdaagse moet hij weer gewoon aan het werk. ,,Ik ben bezig met twee nieuwe programma’s waar ik opnames voor heb. Ik ga onder meer een groot showprogramma presenteren. En of ik nou spierpijn of -ontstekingen heb of niet, die showtrap kom ik zeker wel met een glimlach af. Gelukkig ben ik geen stratenmaker of zoiets, presentator is een best wel relaxed beroep.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.