Volledig scherm
Joop Willems is klaar met de Dag van Elst. Nu naar het ziekenhuis. © De Gelderlander

Joop ligt na een dag lopen in het ziekenhuis

NIJMEGEN - Hij wil per se de Vierdaagse meelopen, maar dat is lastig als je om de dag aan de dialyse-apparatuur moet liggen omdat je nieren niet naar behoren functioneren. Joop Willems (69) uit Heerhugowaard heeft het optimaal geregeld. 

Hij pakt na zijn tocht van 40 kilometer de bus naar het ziekenhuis (CWZ Nijmegen). Om daar, na een korte douche, vier uur aan de apparatuur te worden gelegd.  

,,Tijdens de Vierdaagse twee keer, op dinsdag en op donderdag", zegt hij. Zwaar? ,,Je bent aan het lopen of aan het dialyseren. Maar woensdagmiddag ben ik vrij."

Zwaar dus.  Maar voor Willems is dat geen reden om niet mee te lopen. ,,Lopen is erg belangrijk voor nierpatiënten. Het is heerlijk om te doen en goed voor je lichaam." 

TransplantatieSinds april 2014 wordt hij gedialyseerd, toen bij hem nierproblemen werden vastgesteld. ,,Ik sta op de transplantatielijst. Er is altijd een kans dat er een geschikte nier beschikbaar komt. Dat kan vijf jaar duren, maar ook een half jaar."

Quote

Als er morgen in Amsterdam een nier is, dan stap ik in de taxi

Joop Willems

Sterker nog, misschien morgen wel. ,,Als er morgen in Amsterdam een nier is, dan stap ik in de taxi. Dat is de enige reden voor mij om te stoppen met de Vierdaagse."

Parijs

Willems heeft aan zijn wandeling een goed doel gekoppeld. Hij loopt voor de Vrienden van CWZ, een club die voorzieningen en activiteiten mogelijk maakt die niet betaald kunnen worden uit het ziekenhuisbudget. ,,We willen geld bij elkaar krijgen voor een fiets aan bed. Je kunt liggend fietsen terwijl je wordt gedialyseerd en ziet dan op een groot scherm dat je bijvoorbeeld in Parijs aan het fietsen bent. Een prachtsysteem. Goed voor de bloedsomloop."

En voor de spieren. Er komt weer een wandeldag aan.