Jody Bernal op de Waalkade.
Volledig scherm
Jody Bernal op de Waalkade. © Paul Rapp

Juist bewoners ver van centrum Nijmegen hadden last van Vierdaagselawaai

NIJMEGEN - Opvallend veel klachten over geluidsoverlast kwamen van mensen die een behoorlijk eind van het feestgedruis af wonen. Dat meldt Teddy Vrijmoet, directeur van de Vierdaagsefeesten. 

,,Door bijzondere weersomstandigheden waren de Vierdaagsefeesten duidelijk te horen in Lent, Beuningen en op de Kwakkenberg.’’

Weerdeskundigen hebben haar uitgelegd dat het te maken heeft met de warmte die zorgt voor een brede laag met warme lucht boven de aarde. Pas hoog in de atmosfeer stuit de warme lucht op een koude laag. Die grens werkt als een muur die de geluidsgolven weer terugkaatst. En omdat er ook nog eens weinig wind was, verwaaide het geluid ook niet. 

Vrijmoet: ,,Mensen die 5 of 10 kilometer van het centrum wonen lieten weten dat ze letterlijk konden horen wat er werd gezongen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.