Volledig scherm
Håkan en Annemieke Alenius. © Kim Norrman

Lopen, praten, kussen, verhuizen en trouwen

NIJMEGEN - De Vierdaagse is de vader van veel romances en liefdesbaby's. Annemieke en Håkan Alenius weten er alles van.

Wie: Annemieke (51) en Håkan (57) Alenius
Wonen in: Uppsala, Zweden
Waar ontmoet: Vlaggenparade (1986)

Annemieke: „Håkan liep mee als officier in het Zweedse leger, ik deed mee met een scoutinggroep. We ontmoetten elkaar bij de Vlaggenparade van 14 juli 1986 in het Nijmeegse Goffertstadion. De groep van Håkan stond bij een sectie met Zwitserse en Zweedse militairen. Ik probeerde met de Zwitsers te praten, maar die waren niet zo geïnteresseerd. Daarna sprak ik met Zweedse officieren."

„Het was geen liefde op het eerste gezicht. Ik stelde voor hem en zijn vrienden de stad te laten zien. Mijn vrienden moesten lachen en vroegen of ik niet had gezien dat hij pastoor is - hij droeg een kruisje op zijn uniform. Het bleek de rijksappel te zijn, het symbool van zijn regiment."

„Een dag na de Vlaggenparade kwam Håkan alleen naar onze afspraak. We liepen rond, keken samen naar het vuurwerk en kusten op de trap van het belastingkantoor. Sindsdien zijn Håkan en ik bij elkaar."

„Gedurende anderhalf jaar pendelde ik tussen Zweden en Nederland. Pas na mijn afstuderen verhuisde ik naar Zweden. In 1996 trouwden we en in 1998 werd onze zoon Jakob geboren. Vier jaar later kwam Mattias. Håkan heeft nog twee keer meegedaan aan de Vierdaagse. Hij hoopt hem ooit met onze jongste zoon te lopen.''