Volledig scherm
Mariëtte van Osch en Hans Verwoert, snel binnen bij de Vierdaagse. © Paul Rapp

Mariëtte is de allersnelste vrouw van de Vierdaagse

NIJMEGEN - Ze was de allersnelste vrouw deze week. Iedere dag kwam Mariëtte van Osch uit Den Bosch naar eigen zeggen als eerste binnen op de Wedren in Nijmegen. Ook deze laatste dag: om 10.38 uur. 

Ooit begon ze met de 40 kilometer, die liep ze 7 keer samen met een vriendin. Toen die vriendin stopte, stapte Van Osch 10 jaar geleden over op de 50 kilometer. Die afstand loopt ze al jaren met Hans Verwoert uit Wijchen. ,,We worden zelfs al het Vierdaagse-setje genoemd. Maar een setje zijn we slechts vier dagen per jaar, alleen tijdens de Vierdaagse”, zegt Van Osch. 

Weinig trainen

Ze leerden elkaar ook kennen tijdens het lopen van de Vierdaagse. ,,We wandelen allebei vooraan en dan raak je met elkaar aan de praat.” Nog een andere overeenkomst: ze trainen allebei (heel) weinig. Verwoert vrijwel helemaal niet en Van Osch loopt van te voren meestal een avondvierdaagse en een wandeltocht. 

Het tweetal wandelt de Vierdaagse in een constant tempo van zo’n 7,8 kilometer per uur. ,,Hans kan wel sneller, maar hij houdt rekening met mij”, aldus Van Osch. Aan pauzes doen ze niet. ,,We vinden het fijn om door te gaan. Ik hou er niet van om in de meute te lopen.”

Via Gladiola

Een vraag die vaak gesteld wordt aan Van Osch en Verwoert is: ‘is het dan niet jammer dat jullie vrijdags al zo vroeg over de Via Gladiola komen?’ Het antwoord is ‘nee’. ,,We krijgen juist nu alle aandacht. Als je een paar uur later komt, loop je er met ik weet niet hoeveel mensen tegelijk.”     

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.