Volledig scherm
Lachgasverkoop bij de Avondwinkel Plein 44 © DG

Omstreden partydrug lachgas volop te koop in Nijmegen

NIJMEGEN - Jonge feestvierders kopen deze week volop lachgas tijdens de Vierdaagsefeesten in Nijmegen. Vooral als de feesten buiten afgelopen zijn, gaat de verkoop van de omstreden maar populaire partydrug hard. 

De Avondwinkel Plein 1944 en café Next Level in de Smetiusstraat maken zelfs reclame voor de gevulde ballonnen, die voor een korte, sterke roes zorgen. 

Oncontroleerbare agressie

Volgens de politie kan lachgas in combinatie met alcohol zorgen voor ‘extreme, nagenoeg oncontroleerbare agressie’. Het gebruik is legaal, maar kramen die het willen verkopen krijgen op de Vierdaagsefeesten geen vergunning van de organisatie. 

,,Het is niet goed voor de volksgezondheid, dus we willen het gebruik ervan absoluut ontmoedigen. Dat het in winkels en horeca verkocht wordt, kunnen we niet verbieden. Daar gaan we niet over; Het is legaal”, zegt woordvoerder Marlijn Hoefnagel. 

Een verkoper werd eerder deze week verwijderd van het Hunnerpark. ,,De autoriteiten zijn er scherp op. Wie lachgas verkoopt, wordt van het terrein verwijderd”, zegt Hoefnagel. 

Gevoel van xtc

Vrienden San (18) en Tim (18) hebben hun lachgas bij shishalounge Gigabijt aan de Smetiusstraat gekocht. Hun achternaam geven ze niet, ‘onze ouders hoeven dit niet te weten’. ,,Lachgas is geniaal. Je tript, ziet alles dubbel. Het is het gevoel van een xtc-pil, maar dan keer vijf en heel kort”, zegt Tim. 

Ze verwachten dat het niet nog jaren duurt voordat er een verbod op komt. ,,Goed kan dit spul niet voor je zijn. Het wordt wel heel veel gebruikt. Al durft niet iedereen van onze leeftijd het.”

Een woordvoerder van de gemeente Nijmegen laat weten de verkoop niet te gaan verbieden. ,,Als er een landelijk verbod komt, zijn wij wel voorstander.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.