Volledig scherm
De Vierdaagse kun je volgens de ‘deskundige’ het beste lopen met een sport-bh aan. © Paul Rapp

Onderzoekje: Klopt het dat veel wandelaarsters zonder bh lopen?

NIJMEGEN - Vrouwen die de Nijmeegse Vierdaagse lopen zonder bh aan. Meerdere toeschouwers merkten het op en vroegen zich af: waarom? Verslaggevers Bianca Govers en Jolein Rijkers zochten het uit.

,,Gisteren stond ik te kijken langs de kant en het viel mij echt op dat veel vrouwen een slechte of zelfs helemaal géén bh dragen”, zegt Monique van Gelder, shopmanager van lingeriezaak Annadiva in Nijmegen.

Ze is niet de enige: diverse andere ‘Vierdaagsekijkers’ verwonderen zich er over dat vrouwen geen bh dragen, zo laten ze weten. 

Wandelaars zien het niet

Dat er steeds minder bh’s worden gedragen, valt de Vierdaagse-organisatie niet op. ‘We letten daar (uiteraard) niet op’, schrijven ze in een reactie. Ook wandelaars zien het niet. ,,Ik zie eigenlijk alleen maar ruggen tijdens het wandelen, dus ik weet het niet”, zegt Carolien Molthuysen uit Milsbeek.

Ze zit bij te komen op de Wedren in Nijmegen nadat ze voor de derde dag de 40 kilometer heeft gelopen. Zelf droeg ze al die 21 keren dat ze meeliep wel een bh. ,,Vandaag dus ook.” 

Carla Vermeulen uit Rosmalen en Mariet van Genderen uit Bruchem lopen ook niet zonder. Ze hebben deze week een sport-bh aan. ,,Iedereen denkt er anders over. Ik zou geen beugel-bh adviseren. Zo’n beugel zit niet fijn tijdens het lopen”, aldus Vermeulen.

,,Maar je moet zeker wel iets aan doen. Zonder bh aan wandelen lijkt mij in ieder geval niets.” 

Toch wel een bh

Na een dag blijkt dat het van veraf inderdaad vaak lijkt alsof loopsters geen bh aanhebben. Zodra je héél dichtbij komt, en aan de achterkant kijkt, zie je bij de meesten toch twee bh-bandjes zitten.  

Welke bh kun je nu het beste dragen tijdens de Vierdaagse? Van Gelder raadt de vrouwen aan om te kiezen voor een sport-bh die goed aansluit. ,,Het niet dragen van een bh is slecht voor je rug en nek, voor je houding en het wandelen wordt extra zwaar en vermoeiend. Vooral een sport-bh geeft goede ondersteuning.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.