Op zoek naar een Vierdaagse-cadeau? Dan hoef je niet ver te zoeken

NIJMEGEN - Wie een Vierdaagse-souvenirtje wil meenemen voor zijn of haar thuisfront, hoeft deze week niet ver te zoeken in Nijmegen. Er is van alles te vinden: van dropjes, speldjes, onderzetters, horloges tot aan ansichtkaarten. ,,Alleen geen brievenbus waar de kaarten in kunnen.”

Volledig scherm
Marloes van der Kemp met haar Nijmeegs lopertje. © Bert Beelen

Het centrum van Nijmegen heeft er voor één week een extra winkel bij: Het Lopertje. Zoals de naam al verraadt, kunnen bezoekers hier terecht voor souvenirs van de Vierdaagse én Nijmegen. Het product dat tot nu toe het beste loopt, is het lopertje. Ofwel een dropje of wijngum – in de kleuren oranje en groen - in de vorm van een wandelaar.

Na het onderwijs een souvenirwinkel
Met dit snoepje en de Nijmeegse- en Vierdaagse blikjes die je erbij kunt kopen, begon het in 2016 allemaal. Door de leerlingenkrimp verloor Marloes van der Kemp uit Lent haar baan in het onderwijs – ‘dat kun je je in deze tijd niet meer voorstellen’. ,,Ik dacht: wat wil ik nu? Dat was iets met Nijmegen. Een souvenirwinkel opzetten, leek me wel wat.” 

Dus begon ze met het verkopen van de blikken en de lopertjes. ,,Nijmegen is een echte loopstad. Dus zo’n lopertje vond ik wel toepasselijk.” Door de jaren heen kwamen er steeds meer Nijmeegse souvenirtjes bij. Haar nieuwste gadget zijn onderzetters met daarop teksten als ‘Gek op Lopertjes’ en ‘De Vierdaags zit d’rop!’.

Boutje van Woutje
Tot afgelopen vrijdag wist ze nog niet waar ze deze artikelen – behalve op de gewone verkooppunten, zoals bij de VVV en via haar eigen website – zou verkopen. De afgelopen jaren had ze steeds een standje in de stad, maar dit keer niet.

,,Ik hoorde van Wout dat zijn pand in de Bloemerstraat, waar voorheen Boutje van Woutje zit, leegstond. Kan ik daar misschien gebruik maken, zei ik vorige week woensdag tegen hem, voor een soort pop-upstore. Twee dagen later was het geregeld. Wel had Wout een voorwaarde: dat ik zijn Vierdaagse-spullen, zoals horloges en klokken, ook zou verkopen.”

Ansichtkaarten
De winkel van Van der Kemp is niet de enige plek waar Vierdaagse-liefhebbers terecht kunnen. In de stad staan ook allerlei kraampjes, onder meer met tinnen beeldjes maar ook met ansichtkaarten. Wandelaar Peter Tempelaars uit Loon op Zand kocht er deze week een paar kaarten. ,,Een aantal bekenden van mij is jarig. Ik wil ze verrassen met een kaartje. Alleen een probleem: alle brievenbussen zitten dicht.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.