Opa Wiebe (76) loopt met zijn kleinkinderen: ‘Alle bewondering voor hem’

NIJMEGEN/SMILDE - Of hij de Vierdaagse uit gaat lopen? Er is geen enkele twijfel. De 76-jarige Wiebe Oosterloo uit het Drentse Smilde is een van de oudste debutanten op de 40 kilometer. Hij heeft het uithoudingsvermogen van een jonge, getrainde sportfanaat.

Volledig scherm
© Eigen foto
Quote

Ik heb een heel goede band met mijn kleinkinde­ren. Geweldig om dit samen met hen te beleven

Wiebe Oosterloo

,,Ik heb tijdens trainingen nog geen enkele blaar gelopen. Het gaat heel goed. In militaire dienst was lopen al echt iets voor mij.”

Grote wens
Samen met twee van zijn kleinkinderen, Marjolein (19) en Sylvan (17) Boer, hoopt Oosterloo vrijdag stralend van geluk over de Via Gladiola te gaan. Het is een grote wens voor de Drentenaar die nu uitkomt. Altijd al wilde hij de Vierdaagse lopen. Oosterloo: ,,Maar het kwam er gewoon nooit van. Ik had een eigen zaak en maakte lange werkdagen. Ook tijdens de Vierdaagseweek.”

Hij was erbij toen zijn kleinzoon Sylvan vorig jaar over de Via Gladiola liep. Toen begon het nóg meer te kriebelen. Hij droomde ervan met zijn kleinkinderen mee te doen. ,,‘Eens, maar nooit meer’, zei mijn kleinzoon er eerst over. Gelukkig was dat een opwelling. Ik heb een heel goede band met mijn kleinkinderen. Geweldig om dit samen met hen te beleven.”

Extra bijzonder

Dat Oosterloo meeloopt, is extra bijzonder, omdat hij een tijd geleden werd getroffen door een legionellabesmetting. ,,We hadden niet verwacht dat hij zó snel weer op de been zou zijn”, zegt kleinzoon Sylvan. ,,Ik heb alle bewondering voor hem. Zeker gezien zijn leeftijd. Nooit had ik verwacht dat hij nu nog mee zou lopen.”

Kleindochter Marjolein (‘een echt opa’s kindje’) denkt er ook zo over. ,,Ik kan het tempo van opa vaak niet eens bijhouden. Of we continu samen lopen tijdens de Vierdaagse, weet ik dus niet. Één ding weet ik wel: we komen op de vierde dag samen binnen. Het is bijzonder dit nog met mijn opa mee te maken.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.