Volledig scherm
Pieter Zwart passeert de finish op de derde dag van de Vierdaagse. © DG

Pieter Zwart van Voetbal International heeft tactische wandeltip: ‘Loop Vierdaagse over de vleugels’

NIJMEGEN - Voetbal International hoofdredacteur Pieter Zwart beleeft vooralsnog een prima debuut als Vierdaagseloper. De 26-jarige journalist uit Oldebroek doorstond de eerste drie dagen van het wandelevenement probleemloos. Ondertussen bleef de voetbalstatistiekenfreak met cijfers en tactiek bezig. Lachend: ,,Je moet de Vierdaagse over de vleugels lopen.”

Zwart, drijvende kracht achter het digitale kanaal VI PRO, staat bekend om de analytische en cijfermatige wijze waarop hij het voetbal bekijkt. 

Via social media kreeg hij naar aanleiding van zijn eerste Vierdaagsedeelname dan ook al tal van grappig bedoelde voetbalanalysevragen naar zijn hoofd geslingerd. ‘Erg benieuwd naar je loopacties achter de laatste lijn’, schreef iemand. Een ander - verwijzend naar een populaire nieuwe voetbalterm: ‘Loop je in het midden van de stoet? Of toch meer de halfspaces?’

Voetbal versus wandelen

Quote

Bij voetbal kun je beter aanvallen door het centrum, daar staat het doel

Pieter Zwart, hoofdredacteur Voetbal International

VI’s jonge hoofdredacteur gniffelt om al die vergelijken. Vergezocht zijn ze vaak. Al ziet Zwart als hij op verzoek van De Gelderlander door zijn analistenbril naar de Vierdaagse kijkt wel degelijk een opvallende tactische wandeltip. ,,Bij voetbal kun je beter aanvallen door het centrum, daar staat het doel. Maar in dit evenement is het handiger om juist over de vleugels te wandelen. Het centrum is vaak drukker bezetten. Aan de zijkanten loop je sneller door. Dus ben je eerder bij je doel.”

Hoewel Zwart een weekje vakantie heeft, blijven statistieken hem trekken. Gevraagd hoe hij de traditioneel zwaarste etappe via de Zevenheuvelenweg heeft overleefd, countert hij snel. ,,Dat is dus een mythe. De tweede dag is zwaarder. De cijfers laten zien dat er dan meer uitvallers zijn. Qua gevoel vond ik die tweede etappe ook lastiger. Er zaten in de extra lus van de 50-kilometer lange saaie stukken over dijken.”

‘Eindelijk’

De voetbaljournalist loopt het wandelevenement voor de eerste keer, samen met jeugdvriend Gideon van der Hulst (25). ,,We hebben allebei in Nijmegen gestudeerd en de Vierdaagsefeesten dus goed gevierd”, verklaart Zwart. ,,Ieder jaar zeiden we tegen elkaar dat we ook maar eens mee moesten lopen. Nu is het er eindelijk van gekomen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.