Volledig scherm
Bert van der Lans, recordloper Vierdaagse, is uitgevallen omdat hij zijn sleutelbeen heeft gebroken. Nog nooit eerder gedaan: op de tweede wandeldag thuis met zijn vrouw ontbijten. © Eric Reijnen - Rutten

Recordhouder Vierdaagse in duster aan ontbijttafel: ‘Ik voel me een kneus’

NIJMEGEN - ,,Dit is waardeloos.” Bert van der Lans is er kort en krachtig over: de 87-jarige recordhouder van de Vierdaagse baalt enorm dat hij moest stoppen met zijn poging zijn 72ste Vierdaagsekruisje te halen. ,,Op het ogenblik voel ik me echt een kneus.” 

Van der Lans had een goede eerste wandeldag en kwam om half vier met relatief gemak het finishterrein oplopen. Vooraf klaagde hij al wel over ‘zwabberbenen’: hij was na een eerdere nieroperatie niet geheel fit. ,,Maar het was best goed gegaan.” Hij had onderweg, geheel tegen zijn natuur in, rustig aan gedaan.

Toen hij op de fiets naar huis wilde rijden, moest hij plots vol in de remmen voor een andere fietser. Hij viel. ,,Nog in de val was ik al aan het vloeken.” 

Vip-behandeling

Per ambulance werd hij naar het ziekenhuis gebracht. ,,Ik kreeg een echte vip-behandeling. ‘We hebben een BN’er’, zeiden ze tegen elkaar.”

Van der Lans bleek zijn sleutelbeen te hebben gebroken, zijn arm zit nu in een mitella. ,,En dat is heel onhandig. Ik deed er voor mijn gevoel al een uur over voor ik mijn duster aan had.”

En zo komt het dat hij nu niet aan het wandelen is richting Wijchen, maar voor het eerst tijdens de Vierdaagse thuis met vrouw en kleindochter aan het ontbijten is. Einde Vierdaagse-carrière voor Van der Lans? ,,Nee, waarom? Dit is een incident, ik blijf optimistisch.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.