Volledig scherm
Ad Janssen en dochter Tessa tonen het Vierdaagse-shirt van de gemeente Gennep. Donderdag hopen ze tijdens de doorkomst in hun plaats op extra aanmoedigingen. © Theo Peeters

Regio levert iets meer wandelaars

NIJMEGEN - De Vierdaagse van 2018 mag met 84 deelnemende nationaliteiten internationaler zijn dan ooit, de regionale deelname aan het evenement lijkt eveneens toegenomen. Uit het Rijk van Nijmegen, Land van Cuijk en Land van Maas en Waal staan in totaal 6794 mensen ingeschreven. 

De ervaring leert dat zo'n 14 procent niet komt opdagen of de eindstreep niet haalt. Dat zou betekenen dat naar schatting 5842 mensen uit deze regio's vrijdag een Vierdaagsekruisje in ontvangst mogen nemen. Vorig jaar waren dat er 5573.

14 procent

Dat blijkt uit een overzicht van deelnemers per gemeente, dat de Vierdaagse-organisatie op verzoek van de Gelderlander heeft samengesteld. Rekening houdend met mogelijke uitvallers laten alle gemeenten in deze drie regio's een (lichte) stijging zien. In totaal bestaat het Vierdaagselegioen (dik 47.000 inschrijvingen) voor zo'n 14 procent uit inwoners van Rijk van Nijmegen, Land van Cuijk en Land van Maas en Waal.

T-shirts

Een deel van deze wandelaars is tijdens de Vierdaagse te herkennen aan T-shirts met de gemeentenaam. In diverse gemeenten zijn deze shirts afgelopen weekend aan de lopers uitgedeeld. Mook & Middelaar wandelt in blauw, Berg en Dal in het rood, Land van Maas en Waal in het geel, Beuningen in het roze en Gennep in wit en lichtblauw. Idee is dat ze extra worden aangemoedigd door andere inwoners, wanneer ze hun eigen gemeente doorkruisen.

Ingeloot

Nijmegen kent uiteraard het hoogst aantal deelnemers uit deze drie regio's. 3048 inwoners zijn dit jaar voor de Vierdaagse ingeloot. Uit de gemeente Berg en Dal zijn dat er 630. Ook de gemeente Heumen toont zich een verdienstelijk leverancier van Vierdaagse-deelnemers, met maximaal 349 personen aan de start. Uit de gemeente Mook en Middelaar prijken 156 namen op de startlijst. 

Startlijst

Ook Wijchen is zeer goed vertegenwoordigd en kan een grote groep inwoners toejuichen tijdens de doorkomst op woensdag. Er prijken 661 Wijchenaren op de startlijst, Beuningen heeft er 508. Het Land van Maas en Waal heeft maximaal 441 lopers aan de start: 246 uit Druten en 195 uit West Maas en Waal.

In Land van Cuijk is Boxmeer met 378 startbewijzen 'hofleverancier' van Vierdaagsedeelnemers, nipt meer dan Cuijk (370). Uit Grave lopen dit jaar maximaal 166 mensen mee, uit Mill en Sint Hubert 133 en uit Sint Anthonis 110. Vanuit de gemeente Gennep verschijnen, als het goed is, 201 mensen aan de start.

Iets meer vrouwen

Opmerkelijk is dat Land van Cuijk iets meer vrouwelijke dan mannelijke lopers kent: 579 vrouwen en 578 mannen. Gennep heeft vrijwel dezelfde verhouding: 100 vrouwen en 101 mannen staan ingeschreven voor de 102de editie. Dit in contrast tot het complete Vierdaagselegioen; daarvan is 58 procent mannelijk. Ook West Maas en Waal vormt een uitzondering: 103 vrouwen en 92 mannen. 

Uit de gemeenten Nijmegen, Berg en Dal, Heumen, Mook en Middelaar, Wijchen, Beuningen en Druten doen wel duidelijk meer mannen mee dan vrouwen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.