Volledig scherm
© Gerard Verschooten

Roze Woensdag was lang niet altijd zo roze: rellen in 1983

NIJMEGEN - Op de tweede marsdag loopt een groot deel van het legioen in het roze om Roze Woensdag te vieren, het feest voor lesbo’s, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en interseksuelen (lhbti). 

In de laatste kilometers door de stad worden de wandelaars volledig ingesloten door roze feestgangers. 

De Vierdaagse en de feesten zijn nog maar relatief kort homovriendelijk. In de jaren tachtig ontvluchtten veel lhbti’ers de feeststad juist. Vrouwenkafee De Feeks regelde extra bewaking of sloot noodgedwongen de deuren. 

In 1983 braken er rellen uit bij homocafé ’t Bakkertje, nu ThomThom. Jongeren belaagden de bezoekers. Van de gebeurtenissen werd een zwartboek gemaakt en een jaar later werd de landelijke Roze Zaterdag niet toevallig in Nijmegen gehouden. Aan het begin van het millennium werd Roze Woensdag een begrip. In 2005 werd zelfs de route verlegd vanwege de drukte.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.