Volledig scherm
© Flip Franssen

Sjef, Marion, Tini, Lia, Ans, Sylvia, Mark, Nick, Eva, Ben, ze zijn binnen!

updateWie hebben de Vierdaagse volbracht? Jack Sparrow. Donald Duck. Maar ook Jeroen, Lia, Hélène, Ans, Gerdi, David, Aad, Nico. En nog veel meer. Kijk en lees mee.

Jeroen Broekema en Arie Pater

Jeroen Broekema en Arie Pater.
Volledig scherm
Jeroen Broekema en Arie Pater. © DG

De Drenthse Jeroen Broekema (35) à la The Mask, en Arie Pater (33), oftewel BA Baraccus, zijn trots op hun roots. Zó trots dat ze voor de derde maal de volledige Vierdaagse met de Drenthse en Pesse (de woonplaats van Arie) hebben gelopen. ,,We lopen al voor de 11e keer mee samen. De vlag droegen we al vaker, maar dit is de derde keer dat we hem de hele route mee hadden," vertelt de Hoogeveense Jeroen. En de outfits? ,,Die hebben we alleen deze laatste dag aan."

Marion de Koning

Marion de Koning.
Volledig scherm
Marion de Koning. © DG

De 44-jarige Sassenheimse Marion de Koning deed dit jaar voor de tweede èn de laatste keer mee: ,,Ik wilde de 40 en de 50 een keer gedaan hebben. Nu wordt het tijd voor andere uitdagingen." Marion deed deze Vierdaagse vanuit haar rolstoel en voor het goede doel: de Parkinson Stichting. ,,Mijn moeder heeft Parkinson, vandaar."

Peter de Looze

Peter de Looze.
Volledig scherm
Peter de Looze. © DG

Ook Donald Duck heeft vandaag de eindstreep gehaald! Peter de Looze (49), de man in het pak, liep alweer voor de zevende keer. ,,Voorheen liep ik als Bokito, maar dit jaar heb ik een ander pak uitgekozen." De IJzendijker heeft de hele Vierdaagse in pak gelopen - alleen de woensdag niet, vanwege de hitte. Medewandelaars complimenteren hem aan de lopende band. Peter: ,,Gisteren was ik weer even gorilla, vandaag toch gefinished als Donald Duck!"

Lia, Hélène, Ans en Gerdi

Lia, Hélène, Ans en Gerdi.
Volledig scherm
Lia, Hélène, Ans en Gerdi. © DG

De Vierlingsbeekse Lia Logtens (64), Hélène Vousten (50), Ans Blenckers (58) en Gerdi van de Weegh (38) trekken veel bekijks met hun kleurrijke outfits: ,,We krijgen overal complimenten. We zouden er bijna van naast de schoenen gaan lopen, maar daar krijg je vast blaren van!" Lacht Hélène. Vanwaar die outfits? ,,We hebben elke dag een passende uitdossing gehad: dinsdag blauw, woensdag roze... en we wilden vrolijk de finish over!"

Albert van Rijszen

Albert van Rijszen.
Volledig scherm
Albert van Rijszen. © DG

Albert van Rijszen (65) maakt er een gewoonte van in bijzondere outfit door de Via Gladiola te wandelen. Vorig jaar liep de Oldenzaler in een Delfts Blauw pak over de eindstreep. ,,Ik loop normaal gesproken met een vriend samen; hij verkleedt zich ook altijd." Hoe zijn ze er eigenlijk op gekomen mee te doen? ,,Op de nieuwjaarsreceptie van de voetbalclub kwamen we na een paar biertjes op het idee. Inmiddels is het de 9e keer dat ik meeloop." Hij liep dit jaar voor het eerst de 30 kilometer: ,,Dat vind ik toch een stuk ongezelliger. Volgend jaar ga ik gewoon weer voor de 40!"

Marien Dorrestijn

Marien Dorrestijn.
Volledig scherm
Marien Dorrestijn. © DG

Marien Dorrestijn uit Driebergen heeft eigenlijk niet 200 maar 400 kilometer gelopen. Want vorige week deed hij mee aan de Vierdaagse van Apeldoorn. ,,Ik vond dat ik te weinig getraind had voor Nijmegen, dus heb ik daar meegedaan." Maar het ging probleemloos voor de 68-jarige man, die voor de 21ste keer heeft meegelopen. ,,Alleen een beetje jammer van het weer gistermorgen, maar verder was het weer een prachtige editie."

Sylvia Lewis

Sylvia Lewis.
Volledig scherm
Sylvia Lewis. © DG

Sylvia Lewis (66) loopt voor de twintigste keer mee. Ze is geboren op Aruba maar woont al lang in Huizen. ,,Ik houd van wandelen. Vroeger moest ik altijd in de hete zon naar school lopen. Maar ik heb nooit een hekel aan wandelen gekregen." De Nijmeegse Vierdaagse vindt ze heel speciaal. ,,De hele entourage, de mensen langs de kant, geweldig."

Tini Blaauw

Tini Blaauw.
Volledig scherm
Tini Blaauw. © DG

Tini Blaauw (51) uit De Punt vindt alles aan de Vierdaagse geweldig. ,,Van het begin tot het eind is het feest." Ze doet nu voor de achtste keer mee. ,,Mijn man noemt de Vierdaagse de verslaving van zijn vrouw. En dan te bedenken dat ik niet van mensenmassa's houd."

Nick Jansen

Nick Jansen.
Volledig scherm
Nick Jansen. © DG

Nick Jansen (28) uit Nijmegen heeft het zwaar. ,,Ik loop al voor de negende keer mee en heb nu voor het eerst blaren. Ik kan je vertellen dat dit niet fijn is." Hij doet mee aan de Vierdaagse omdat hij militair is. ,,Het hoort bij mijn werk. En ik ben natuurlijk trots op mijn stad Nijmegen. De Vierdaagse is en blijft een bijzonder evenement."

Eva Snijder

Eva Snijder.
Volledig scherm
Eva Snijder. © DG

Eva Snijder (27) uit Den Bosch doet voor de allereerste keer mee. ,,En ik ben besmet, hoor", zegt ze lachend. ,,Ik ben er volgend jaar weer bij Ik ben niet te stoppen." Ze liep samen met haar broer, maar hij viel de tweede dag al uit. ,,Vandaar dat ik de 50 kilometer loop. Ik heb wel wat last van mijn knie. Morgen ga ik fietsen en zwemmen. Daarmee maak ik mijn knie weer los. Dan komt het goed. Ik ben nog jong." 

Ben van Hees

Ben van Hees.
Volledig scherm
Ben van Hees. © DG

Ben van Hees (67) is wethouder in Nijmegen en loopt al voor de 24ste keer mee. ,,Waarom? Ik houd van wandelen. Ik doe dat als ontspanning, als sport. Ik loop het hele jaar en als de Vierdaagse eraan komt denk ik: waarom niet? Waar op de wereld vind je zo n evenement? Ik ben apetrots op mijn stad."

Ron Zuidema

Ron Zuidema.
Volledig scherm
Ron Zuidema. © DG

Ron Zuidema (52) uit Maurik is geboren Rotterdammer. ,,Ik was van plan maar een keer mee te doen. Maar ik heb na drie uur besloten dat ik er volgend jaar weer bij ben. Ik ben besmet met het virus. Wat een feest."

Jan Reesink

Jan Reesink.
Volledig scherm
Jan Reesink. © DG

Jan Reesink (58) uit Brunssum loopt 'm voor de 15de keer. Hij slaapt in de Montessorischool. ,,Je moet hier niet komen om te lopen maar voor de sfeer. De mensen helpen elkaar de finish over." Het lopen is hem goed afgegaan, maar hij heeft wel last van zijn hak.

Rita Ettienne

Rita Ettienne.
Volledig scherm
Rita Ettienne. © DG

Rita Ettienne (65) uit Almere komt van origine van Curaçao. Het gaat nu goed met haar maar de tweede dag was ze eigenlijk te moe. ,,Ik was de avond ervoor gaan stappen." En 40 kilometer vindt ze eigenlijk te ver. 

Martin Kelder

Martin Kelder.
Volledig scherm
Martin Kelder. © DG

Martin Kelder (56) uit Nijkerk loopt elke dag van de Vierdaagse in een bijzondere outfit. Vandaag als Jack Sparrow. ,,Ik ben een achterlijke gladiool. Ik ga er helemaal voor. Woensdag was ik helemaal roze. Ik kreeg er veel aandacht mee. Dat houdt mij op de been."

David Onana

David Onana.
Volledig scherm
David Onana. © DG

David Onana (77) komt oorspronkelijk uit Israël. In 1963 deed hij voor het eerst mee aan de Vierdaagse, met het Israëlische leger. In 1993 verhuisde hij naar Engeland, en loopt vandaag z'n 23ste Vierdaagse uit. ,,Ik vind dit echt een geweldig evenement. En de 30 kilometer was prima te doen. Volgend jaar ben ik er zeker weer bij."

Aad van der Salm

Aad van der Salm.
Volledig scherm
Aad van der Salm. © DG

Aad van der Salm (81) uit Pijnacker heeft vier dagen met z'n wandelstok gelopen. ,,Maar het ging zonder problemen. Ik heb nu negen keer meegedaan, volgend jaar kom ik terug voor de tiende."

Sjoukje van der Veen

Sjoukje van der Veen.
Volledig scherm
Sjoukje van der Veen. © DG

De uit Blija afkomstige Sjoukje van der Veen (29) is duidelijk trots op haar Friese roots. Ze doet dit jaar voor het eerst mee: ,,Ik loop altijd al veel, dus mijn vrienden zeiden: doe nou mee, je kan dit!" Haar vriendinnen bleken gelijk te hebben: ,,het viel me mee; ik ben steeds tussen 13.00 en 14.00 u al gefinished."

Nico Driessen

Nico Driessen.
Volledig scherm
Nico Driessen. © DG

Nico Driessen uit Nijmegen liep zijn eerste in 1960. ,,Deze editie ging buitengewoon goed. Ik ben een gelukkig man omdat ik op mijn leeftijd nog zo'n conditie heb. Ik heb de conditie van een jonge man."

Ton van Wezel

Ton van Wezel.
Volledig scherm
Ton van Wezel. © DG

Ton van Wezel (65) komt uit Zetten maar is geboren in Nijmegen. Voor de tweede keer. De eerste keer was in 1984: nu is hij gepensioneerd en heeft alle tijd. Hij loopt in NEC-shirt want hij is echt fan. ,,Ik heb bij de jeugd gespeeld en ga nu altijd met mijn jongste dochter kijken."

Toon Oomen

Toon Oomen.
Volledig scherm
Toon Oomen. © DG

Toon Oomen (61) uit Goirle steekt zijn duim op ten teken dat het goed gaat. ,,Top zelfs", zegt hij. ,,Beter dan vorig jaar toen ik een blessure had. Ik kwam net langs mensen in ziekenhuisbedden. Toen dacht ik: wat zeur ik nu over een beetje pijn in de voeten."

Hanneke Visser en Marijke Miggels 

Hanneke Visser  en Marijke Miggels.
Volledig scherm
Hanneke Visser en Marijke Miggels. © DG

Ze klinken even fleurig als ze eruit zien: de Boxmeerse Hanneke Visser (70) en Marijke Miggels (64). De twee ontmoetten elkaar in de trein onderweg naar de vierdaagse en zijn sindsdien wandelmaatjes. Vanwaar de hoedjes? Hanneke: ,,Het is de laatste dag, dan moet je toch een beetje feestelijk de finish over!"

Sonja van As en Jur Harteveld

Sonja van As en Jur Harteveld.
Volledig scherm
Sonja van As en Jur Harteveld. © DG

Sonja van As (78) en Jur Harteveld (76)komen uit Den Haag. Zij loopt haar 53ste, hij zijn 33ste. Zij hebben beiden bij de politie gewerkt. Ieder jaar logeren ze nog in het Stedelijk Gymnasium met andere agenten. ,,Zo leuk om die jongens dan weer te zien", zegt zij. Hij: ,,De Vierdaagse is elke keer weer een testcase. Fysiek en mentaal." Zij: ,,De Vierdaagse houd je fit. Je blijft zo het hele jaar in beweging."

Irene van Wijk

Irene van Wijk.
Volledig scherm
Irene van Wijk. © DG

Irene van Wijk (58) uit Echten loopt met Groningense vlag want daar liggen haar roots. Ze vindt de routes prachtig maar niets gaat boven de sfeer in Nijmegen. ,,Iedereen is vrolijk ondanks de zere voeten." Haar tenen zitten er nog aan, lacht ze. ,,Ze wiebelen nog."

Henk Aarts

Henk Aarts.
Volledig scherm
Henk Aarts. © DG

Henk Aarts (68) uit Maastricht loopt dit jaar voor de 50ste keer mee. ,,Het ging goed, maar ik weet nog niet of ik er volgend jaar weer bij ben." Hij werd in elk geval enthousiast onthaald.

Familie Leeuwenhoek

familie Leeuwenhoek.
Volledig scherm
familie Leeuwenhoek. © DG

De Stolwijkse familie Leeuwenhoek (Nico, Bea, Walter, Brenda, Connie, Jette, Sjoerd, en Floor) kwam met drie generaties glorieus over de eindstreep. Sjoerd (12) is de jongste, opa (71) de oudste. ,,Opa is de aanstichter", vertelt vader Walter. Hij loopt dit jaar voor het eerst mee, als begeleiding. ,,Voor opa", grapt hij. Of ze volgend jaar weer meedoen? ,,Ja" roepen de kinderen direct in koor: het wandelvirus is duidelijk overgedragen.

Rafael Tromp

Rafael Tromp.
Volledig scherm
Rafael Tromp. © DG

Rafael Tromp uit Nijmegen is gisteren 13 geworden. Hij loopt voor 2de keermee. Zijn opa en oma en tante stonden gisteren met een spandoek langs de kant. ,,Dat was heel speciaal."

Corrie Achtenberg

Corrie Achtenberg.
Volledig scherm
Corrie Achtenberg. © DG

Corrie Achtenberg (50) uit Rijnsburg loopt de 13de keer mee. Ze loopt meerdere Vierdaagses in Nederland. ,,Maar het is nergens zo leuk als in Nijmegen. Voor mij is dit de week van het jaar. Ik dos mij altijd bijzonder uit op de laatste dag. Mijn moeder maakt de outfits voor mij. Ze is 81."

Helen McGurrin

Helen McGurrin.
Volledig scherm
Helen McGurrin. © DG

Voor Helen McGurrin (78) uit Perth (Canada) is meedoen aan de Vierdaagse een emotioneel iets. Haar vader was hier in april 1945, bij The Royal Highland Regiment. Haar neefje deed aan de wandelmars mee met het Canadese leger. Zo ontdekte ze de Vierdaagse. ,,Het is niets als je het vergelijkt met wat mijn vader heeft moeten doorstaan."

Rahmen Ali

Rahmen Ali.
Volledig scherm
Rahmen Ali. © DG

Rahmen Ali uit Singapore woont al sinds 2002 in Nederland. In Barneveld, om precies te zijn. In Singapore is wandelen geen sport. Hij heeft het hier ontdekt en doet voor de 10de keer mee. ,,Ik vind het geweldig in Nijmegen."

Harry Knot

Harry Knot.
Volledig scherm
Harry Knot. © DG

Harry Knot (69) uit Almere liep voor de 5de keer, maar wil tot de 10 gaan. Hij voelt zich goed. ,,Het gaat elk jaar beter", zegt hij. ,,En de sfeer is zo leuk."

Patrick Simonis

Patrick Simonis.
Volledig scherm
Patrick Simonis. © DG

De Nijmeegse Patrick Simonis (48) finish vandaag als eerbetoon aan zijn moeder. ,,Mijn moeder heeft de oorlog meegemaakt. Ze heeft 6 keer met mij de Vierdaagse gelopen in Amerikaanse kleding als eerbetoon aan de Amerikaanse soldaten." Dit jaar neemt Patrick het stokje van haar over: ,,Vorig jaar, op haar 90e, heeft ze nog gekeken. Daarna is ze overleden. We hebben haar as hier uitgestrooid."

Nikki van Doornen

Nikki van Doornen.
Volledig scherm
Nikki van Doornen. © DG

Nikki van Doornen (32) rolde vandaag bijna fluitend de finish over. ,,Het ging een stuk beter dan verwacht!" lacht de Bakelse. Na hem 12 keer gelopen te hebben finish ze nu voor de 2e maal in rolstoel. ,,Eigenlijk is dat voor mij makkelijker. Door mijn bindweefselziekte had ik altijd al een raar loopje; rollen kost me daarom minder energie."

Bram Beishuizen

Bram Beishuizen.
Volledig scherm
Bram Beishuizen. © DG

Een echte Vierdaagsefamilie: de Brabantse Harm Beishuizen (55) ontmoette zijn vrouw  in 1985 tijdens de Vierdaagse. ,,We hebben elkaar een kwartier gesproken, later heb in haar opgezocht in het telefoonboek en 5 jaar later zijn we getrouwd. In Beers, waar we elkaar ontmoetten." Nu zijn zowel zijn vrouw als zijn jongste dochter bureaulist bij de Vierdaagse. Het schort heeft hij bij aankomst van hen gekregen.

Anneke Verbeek

Anneke Verbeek.
Volledig scherm
Anneke Verbeek. © DG

Anneke Verbeek (58) uit Metslawier heeft voor het eerst - ze liep 'm 10 keer - blaarloos gelopen. ,,Maar ik heb het geheim nog niet ontdekt." De derde dag blijft ze de mooiste vinden. ,,Vooral het stuk door Berg en Dal."

Betsie Geerts

Betsie Geerts.
Volledig scherm
Betsie Geerts. © DG

Betsie Geerts (69) uit Gemonde voltooide haar 21ste. ,,Het was weer super." Ze had goed getraind, loopt altijd flink door, rust weinig. ,,Want rust is voor oude mensen." De laatste 10 kilometer was het 'echt feest'.

Wim Kersten

Wim Kersten.
Volledig scherm
Wim Kersten. © DG

Zijn moeder heeft hem er toe aangezet om de Vierdaagse te gaan lopen. Wim Kersten (54) uit Huissen loopt 'm voor de 39ste keer. ,,Ze stond altijd langs de route met koffie." Nu niet meer. Ze is overleden, maar hij blijft lopen. ,,De Vierdaagse is veel te leuk."

Guusje Roelofs

Guusje Roelofs.
Volledig scherm
Guusje Roelofs. © DG

Guusje Roelofs is pas twaalf jaar maar loopt de Vierdaagse al voor de tweede keer. De Valburgse loopt met haar buren. Ze wil volgend jaar weer. ,,Het is zo leuk. De Zevenheuvelenweg was het leukste."

Frank Wunner

Frank Wunner.
Volledig scherm
Frank Wunner. © DG

Frank Wunner (49) uit Bavaria, Beieren, deed voor de 23ste keer mee. ,,Of je vindt de Vierdaagse geweldig, of je doet het een keer en nooit meer. Ik vind het 'super geil', fantastisch. De mensen zijn zo vriendelijk. Je kent ze niet maar we dollen wel met elkaar."

Ingrid Lochmann

Ingrid Lochmann.
Volledig scherm
Ingrid Lochmann. © DG

Ingrid Lochmann van Bennekom uit Lent twijfelde zondag nog of ze haar tiende Vierdaagse zou gaan lopen. ,,Ik vind de trainingen afschuwelijk. Maar de sfeer onderweg is zo geweldig dat ik blij ben dat ik mee heb gedaan."

Sjef Starmans

Sjef Starmans.
Volledig scherm
Sjef Starmans. © DG

Hij is chauvinistisch, Sjef Starmans (64) uit Nuth. Vandaar Limburg op zijn outfit. Hij loopt normaal met zijn vrouw. Die is de tweede dag uitgevallen door blaren. ,,Heb nu wel in eigen tempo gelopen." Nadeel: hij is zo vroeg binnen dat hij burgemeester Bruls gemist. ,,Die komt uit Nuth." Hij schudt hem elk jaar de hand.

Hans Remeeus

Hans Remeeus.
Volledig scherm
Hans Remeeus. © DG

Hans Remeeus (62) uit Zieuwent liep 'm voor de 32ste keer. Hij heeft er 5,5 uur over gedaan. ,,Hoe ouder je wordt, hoe makkelijker het gaat. De ambiance is geweldig. Ik houd van wandelen. Het mooiste van de Vierdaagse is dat iedereen gelijk is."

Ton de Jong

Ton de Jong.
Volledig scherm
Ton de Jong. © DG

Ton de Jong (65) uit Boxtel kwam als 1ste van de 40-kilometerlopers binnen. Hij liep het letterlijk fluitend uit. ,,Als we langs de Franse militairen liepen, ging ik het Franse volkslied fluiten. Alle militairen zongen mee." Het publiek vond het prachtig. ,,Steeds als ik floot ging iedereen klappen, dus ik ging maar door. Ik dacht: wat doen jullie me aan. Maar het geeft een fantastische sfeer."

Bennie Bouwhuis

Bennie Bouwhuis.
Volledig scherm
Bennie Bouwhuis. © ANP

Rolstoeler Bennie Bouwhuis was de eerste die aankwam op de Wedren. ,,Voordeel van vooraan zitten, is dat ik met de rolstoel midden op de weg kan rijden", zegt Bennie Bouwhuis. ,,Zo zie ik oneffenheden makkelijker. En ik word er niet blij van om in een mensenmassa te rollen."

Martin Averesch en Jarno Hijmans

Lopers Martin Averesch (L) en Jarno Hijmans
Volledig scherm
Lopers Martin Averesch (L) en Jarno Hijmans © ANP

De snelste twee lopers hebben vanaf Grave samen gelopen. ,,Ik wist niet of Jarno Hijmans snel wilde finishen", zegt Martin Averesch. ,,Ik zag hem pas in Grave. Hij liep vlak achter mij. Toen heb ik even op hem gewacht."