Volledig scherm
Als eerste over de finish, Paul Jansen. © Paul Rapp

Snelste Vierdaagseloper gaat zo hard dat-ie doorgaat naar EK snelwandelen

NIJMEGEN - Paul Jansen (46) heeft vrijdagmorgen om 9.24 uur als eerste wandelaar de eindstreep van de 103e Nijmeegse Vierdaagse bereikt. De loper uit Rosmalen voltooide de 50 kilometer op de slotdag met een gemiddelde van 9,5 kilometer per uur. 

Met zijn puike prestatie bleef Jansen andere snelheidsduivels als Martin Averesch en Jarno Hijmans ruim voor. 

Toch zei Jansen het niet als een bijzondere eer te zien om als eerste te arriveren. ,,Het is geen wedstrijd, geen prestigestrijd voor mij. Ik loop voor mezelf. Als ik eenmaal een lekker ritme en de juiste cadans heb dan wandel ik heerlijk. Zo kom je vanzelf snel aan de finish.”

‘Ook al doe ik WK, ik kom terug’

De wandelaar uit Rosmalen beleefde een jubileum. Het was de tiende keer dat hij de Vierdaagse voltooide. Desondanks is er grote kans dat hij volgend jaar niet aan de start verschijnt. ,,Ik hoop in de zomer van 2020 mee te doen aan het WK snelwandelen voor mensen tussen de 45 en 50 in Toronto (Canada, red.). Dan moet ik helaas de Vierdaagse laten schieten.”

Dit jaar doet Jansen al mee aan het EK snelwandelen voor masters vlakbij het Italiaanse Venetië. Hij is pas sinds twee jaar verknocht geraakt aan de snelwandelsport. ,,Dat komt door de Vierdaagse. Hier mag je niet snelwandelen, maar ben ik er wel achter gekomen hoe lekker het is om flink door te stappen. Zo ben ik langzaamaan de snelwandelsport in gerold. Bij de Vierdaagse heb ik een goed wandelfundament gelegd. En ook al doe ik volgend jaar mee aan het WK, ik kom zeker terug om te lopen in Nijmegen.”  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.