Volledig scherm
Medewerkers van bloembollenkwekerij Theunissen zijn aan de Parksesteeg in Overasselt bezig met het oogsten van gladiolen. © Theo Peeters

Veel Vierdaagsegladiolen te vroeg door warmte

HEUMEN/ OVERASSELT - Door het warme weer zijn ze twee tot drie weken eerder de grond uitgeschoten, dus heeft de Heumense bloembollenkweker Theo Theunissen de meeste van de 150.000 gladiolen al van het land gehaald die hij speciaal voor de Vierdaagse had geplant. ,,Die staan inmiddels bij mensen thuis in de vaas", zegt hij.

Doorgaans begint zijn gladiolenoogst pas begin juli, nu ging die op 20 juni al van start. ,,De grote hoos is bij ons alweer voorbij", zegt Theunissen. Maar dat wil niet zeggen dat er straks te weinig gladiolen zijn voor de intocht. ,,Er zijn in Nederland voldoende andere kwekers. De handel weet die wel te vinden, daar hoef je je geen zorgen over te maken. De meeste kwekers zorgen dat ze zo'n drie maanden lang kunnen oogsten. Ik heb daarover ook contracten met bijvoorbeeld supermarkten. Het is nu een beetje schipperen aan wie we kunnen leveren; je wil iedereen te vriend houden."

Prijs kan stijgen

Omdat de meeste gladiolen voor de Vierdaagse-intocht vermoedelijk van wat verder moeten komen dan uit Heumen, kan de prijs wel wat stijgen. ,,Vanwege de vroege oogst stonden de prijzen juist wat onder druk. Richting de Vierdaagse gaan die weer omhoog", klinkt het nuchter.

Van de droogte heeft Theunissen overigens niet echt last gehad. ,,Een kwestie van voldoende beregenen. Maar de hitte kun je niet regelen; het was laatste tijd net zo warm als in een kas. Dan schieten de gladiolen omhoog."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.