Volledig scherm
Intocht met Roze Woensdag. © Bert Beelen

Vier vragen over Roze Woensdag

NIJMEGEN - Van uitgedoste wandelaars tot winkels die volledig zijn omgetoverd. Heel Nijmegen kleurt vandaag roze. Maar waarom eigenlijk? Roze woensdag voor beginners. 

Eh... Roze woensdag?

Op Roze Woensdag is er speciaal aandacht voor LHBT's(lesbisch, homoseksueel, biseksueel en transgender). Heel de stad is versierd, lopers en toeschouwers trekken speciaal roze kleding aan en op elke straathoek is wel een aangepaste programmering. Het begon in 2002 als 'roze' horeca-dag op initiatief van Café de Verjaardag en Café the Great Pretender. Elk jaar is het weer ietsje groter. 

Is dat nog steeds nodig, zo'n roze dag? 

Jazeker, stelt de organisatie. ,,In Nederland is er op wettelijk vlak veel goed geregeld, maar is er op maatschappelijk vlak nog veel discriminatie, soms zelf met geweld tot gevolg. Meer bewustwording kan dus geen kwaad.’’

Waarom eigenlijk roze en geen regenboog? 

Dat is nou precies wat de organisatie zich dit jaar ook afvroeg. Daarom zijn er dit jaar meer regenboogkleuren en minder roze versieringen te zien. Wist je trouwens dat de kleur roze een wrange bijsmaak heeft? De kleur wordt dankzij nazi-Duitsland met homoseksualiteit geassocieerd. In de Tweede Wereldoorlog kregen Joden een gele ster, homo's een roze driehoek.

Wat is er allemaal te doen?

Genoeg! Bijna elk podium heeft een speciale programmering. Aanraders zijn de 'Mister en Miss Gladiola-verkiezing' voor drag queens. Die is van 16.00 tot 18.00 bij ThomTom (Van Welderenstraat 65). Hier kan je ook de nacht mooi eindigen. Tussen 23.00 en 04.00 is er een 'Roze Woensdag Afterparty'. 

Ook leuk is 'Roze Woensdag op z'n Kop' op het Museumplein. Lekker meeblèren met Hollandse hits van Gordon, Marco Borsato, André Hazes en andere Nederlandse sterren.

Het volledige programma vind je hier.