Volledig scherm
De Vierdaagse komt niet door Puiflijk. Maar het dorp heeft in Druten een Klein Puiflijk gebouwd. © DG

'Vierdaagse doorkomst Druten kon niet beter'

DRUTEN - De Vierdaagse doorkomst in Druten kon niet beter, vindt burgemeester Luciën van Riswijk. Hij heeft er jaren voor gelobbyd. En de Vierdaagse-organisatie heeft deze 100ste editie voor een maal toegestaan. Maar in Druten smaakt dat naar meer.

Van Riswijk gaat echter niet lobbyen om de doorkomst van de 55 kilometer ook volgende jaren naar Druten te halen. Hij laat dat aan de organisatie van het wandelevenement over.

Druten en de kerkdorpen Horssen en Afferden waren massaal uitgelopen om de wandelaars aan te moedigen. De straten waren uitbundig versierd, er lag een rode loper over de Raadhuisstraat tot aan het gemeentehuis, en er was op vele plekken gezorgd voor muziek, eten en drinken en douches, heel veel douches.

De eerste wandelaars kwamen rond 7.30 uur over de Drutense dorpsgrens en de laatsten strompelden rond 12.30 uur door de straten, waarschijnlijk te laat om op tijd de finish in Nijmegen te halen. Alle wandelaars roemden het Drutense feest en de uitbundige ontvangst. Waarschijnlijk zal het bij deze ene keer blijven. De organisatie van de Vierdaagse stelt dat het lopen van 55 kilometer - en daarmee de doortocht in Druten - alleen dit jaar zal plaatsvinden. Omdat het de 100ste Vierdaagse is.

Vroeger was de 55 kilometer een vaste afstand van de Vierdaagse. Tot een dikke 50 jaar geleden liep die route ook door Druten. Daarna boog de wandelroute eerder af richting Wijchen en Beuningen.

Alle wandelaars kregen bij de Drutense gemeentegrens een herinneringsmedaille van deze 'Drutense Vierdaagse'.

Volledig scherm
Een van de vele muziekgroepen langs de Vierdaagseroute in Druten. © DG
Volledig scherm
Wandelaars trekken door het centrum van Druten. © DG
Volledig scherm
Op de dijk van Druten naar Afferden © DG
Volledig scherm
© DG
Volledig scherm
De dijk af en dan Afferden in. © DG
Volledig scherm
Volop vermaak langs de route in Druten. © DG
Volledig scherm
© DG