Volledig scherm
© David van Haren

Vierdaagse geen moetje voor agenten

NIJMEGEN – De Vierdaagse lijkt het hoogtepunt van het jaar voor de Nijmeegse politie. Wat opvalt: de sfeer is vrijwel altijd goed, het aantal incidenten laag. En dus is de Vierdaagsedienst populair bij agenten.

Nee, het is niet alleen maar feest. Elke avond tijdens de Vierdaagsefeesten is er werk aan de winkel voor de agenten. Zijn er opstootjes, overtredingen en worden er aanhoudingen verricht. Als de week vordert, zijn het er elke avond steeds een beetje meer, vertelde de operationeel commandant van de avond bij de briefing aan het begin van de donderdagavond. In de zaal zitten elke avond agenten uit Nijmegen, maar ook uit korpsen uit de rest van het land. ,,Er zijn agenten die zich nu alweer aanmelden voor volgend jaar’’, vertelt teamchef Nijmegen-Noord Hans Teunissen. ,,Want de sfeer is gewoon goed en met zoveel mensen is er altijd wat te doen.’’ 

 En toch valt het aantal incidenten mee, ondanks de drukte. Met een gemiddelde van vijf tot tien aanhoudingen per avond, is het rustiger dan op een reguliere stapavond in het weekend, stelt een woordvoerder.

Koppeltjes

Op straat lopen de agenten altijd in koppeltjes. Een agent uit Nijmegen, die de stad kent, en één agent van buiten. Voor de politie is de Vierdaagse een flinke klus, die een half jaar voorbereidingstijd vergt. ,,Het is ook de politie die aangeeft dat de stad niet geschikt is voor een artiest als dj Tiësto. Dat trekken we niet’’, zegt een woordvoerder van de politie. 

Tijdens de feesten was de stad verdeeld in vijf zones, elke zone heeft een eigen commandant met een team voor die zones. Dan zijn er nog agenten die los inzetbaar zijn. Vanuit de videoruimte op het politiebureau wordt met tientallen camera’s meegekeken. De extra ogen zien veel, vertelt agent Patrick in de videoruimte. ,,Zo zagen we woensdagavond een man steeds opnieuw aansluiten in de rij bij een snackbar. ,,Daar hebben we agenten naar toe gestuurd en het bleek een zakkenroller te zijn.’’ Samen met wildplassers vormen zakkenrollers  een belangrijk focuspunt voor de agenten. Duidelijk is wel dat de politie inzet op het feestelijk houden. ,,Wat klein is, moet klein blijven. De focus ligt op veiligheid’’, zegt een woordvoerder.  Met kleine overtredingen wordt soms wat coulanter omgegaan tijdens deze week, ook om de sfeer goed te houden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.