Vierdaagse is begonnen: ‘Laten we elkaar deze week helpen’

VideoNIJMEGEN – Onder luid gejuich van honderden feestvierders zijn vanochtend om 04.00 uur de eerste wandelaars begonnen aan de 103e Nijmeegse Vierdaagse. Deze 50-kilometerlopers vertrokken nadat zanger Jamai Loman, die zelf ook de 50 kilometer loopt, het startschot gaf. 

Vlak voor de start sprak Loman de lopers nog even kort toe. ,,We moeten het deze week samen doen. Er samen voor zorgen dat we hier vrijdag weer staan. Laten we elkaar daarbij helpen.” 

Stipt om 04.00 uur mochten de eerste lopers vervolgens vertrekken. Zij werden daarbij zoals ieder jaar aangemoedigd door vele feestvierders. De meesten komen rechtstreeks uit de kroeg. Luidkeels zongen ze de wandelaars toe en deelden ze een high five uit. 

,,Ik vraag me wel af wat de wandelaars hiervan vinden", zegt Lieke Smits uit Nijmegen. Met Lance Tijhuis uit Flevoland en Lucas Smits uit Arnhem ging ze naar de start. Ieder jaar proberen ze er op de eerste wandeldag om 04.00 uur even bij te zijn. ,,We komen niet meteen uit de stad. We zijn na het stappen thuis iets gaan eten en hebben even tv gekeken.”   

Volledig scherm
De Vierdaagse is begonnen. © Bert Beelen

Twee keer over Waalbrug

Een half uur na het vertrek van 50-kilometerlopers mochten de militairen, die voor de 40 kilometer gaan, beginnen aan hun Vierdaagse. Later deze ochtend volgden de ‘gewone’ 40-kilometerwandelaars en tot slot de mensen die voor de 30 kilometer gaan. Om de drukte te spreiden, startten deze afstanden (30 en 40 kilometer) in twee groepen.

Deze eerste wandeldag lopen de wandelaars in de richting van Elst. Ze komen daarbij twee keer over de Waalbrug, die hebben ze dit jaar bijna voor zich alleen. Al het verkeer dat Nijmegen in wil, wordt vandaag omgeleid via de andere brug De Oversteek.

Ruim 2.000 lopers laten Vierdaagse schieten

Aan deze Vierdaagse mogen 47.000 lopers, van wie 5.900 militairen, meedoen. Omdat er meer animo was, moest er geloot worden. 44.702 wandelaars haalden de afgelopen twee dagen uiteindelijk hun startbewijs op. 

Volledig scherm
De lopers zijn er klaar voor. De Vierdaagse gaat ieder moment van start. © Bert Beelen
Volledig scherm
De Vierdaagse is gestart. © De Gelderlander
Volledig scherm
Wandelaars gaan de Waalbrug over. © De Gelderlander
Volledig scherm
Net voor de Waalbrug staan jongeren de lopers nog aan te moedigen. © Bert Beelen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.