Volledig scherm
dg © dg

Vierdaagse: officiële waarschuwing voor snelste rolstoeler

NIJMEGEN - Rolstoeler Ronald van Dort (37) legde de Vierdaagse vorig jaar in recordtempo af. Elke dag was de Ridderkerker als eerste binnen, met een gemiddelde van tien kilometer per uur. Tijdens zijn tweede deelname kwam hij dinsdag echter bijna drie kwartier ná de eerste rolstoelers binnen. De reden: Van Dort deed het na een officiële waarschuwing rustiger aan.

,,De organisatie vond dat ik te snel ging”, legde de Ridderkerker uit nadat hij de tweede etappe op woensdag wel weer als eerste volbracht. ,,Kort voor de Vierdaagse kreeg ik een mail waarin ik officieel gewaarschuwd werd.”

Hij vervolgt: ,,Er is dan wel geen echte snelheidslimiet, maar er werd me duidelijk te verstaan gegeven dat vanaf de start iedere controlepost onderweg met een tussenpoos van één uur opengaat. Er zit acht kilometer tussen. Conclusie: als ik té snel zou rollen, liep ik de kans onderweg controles te missen en dus na afloop geen kruisje te krijgen.”

Twaalf keer

De mededeling maakte indruk op Van Dort. Hij heeft zich ten doel gesteld de Vierdaagse zeker twaalf keer te volbrengen, omdat hij het bij die mijlpaal behorende kruisje het mooist vindt. ,,Daarom wil ik niet gediskwalificeerd worden en besloot ik het dinsdag rustiger aan te doen.”

De defensiemedewerker die door een ongeval tijdens een missie in Afghanistan elf jaar geleden in een rolstoel belandde, kwam op de openingsdag van de 103e Vierdaagse rond kwart voor tien aan op de Wedren. De snelste rolstoeler - Bennie Bouwhuis - was toen al lang en breed binnen.

Geen post gemist

Woensdag arriveerde Van Dort wel weer als eerste op de finishlocatie. Al om 08.50 rolde hij de Wedren op. ,,Volgens mij heb ik vandaag geen controlepost gemist. En als dat wel zo is, kan ik via de gps in mijn sporthorloge aantonen dat ik het hele traject heb afgelegd.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.