Bietensap in een flesje.
Volledig scherm
Bietensap in een flesje. © DG

Vierdaagse-onderzoek: eet sla en spinazie voor lagere bloeddruk

NIJMEGEN - Mensen met een hoge bloeddruk kunnen beter regelmatig sla, spinazie of paksoi eten dan dagelijks bietensap drinken. Dat is de voorlopige conclusie van onderzoek onder een grote groep Vierdaagselopers door de Radboud Universiteit.

Het onderzoeksteam onder leiding van hoogleraar fysiologie Maria Hopman volgde een groep Vierdaagselopers met licht verhoogde bloeddruk tijdens het evenement en in de twaalf weken daarvoor. Een deel van de groep moest dagelijks bietensap drinken. Een ander deel werd gecoacht om meer ‘nitraatrijke’ groente zoals sla, spinazie en paksoi te eten. Ook was er een controlegroep. De vraag was welk van de methodes de bloeddruk het meest verlaagde.

'Groentegroep'

De eerste uitkomsten werden vrijdag gepresenteerd. Daaruit bleek dat de bloeddruk het sterkst afnam bij de ‘groentegroep’. Bij een 24-uursmeting daalde hun bovendruk met 2,6 mmHg, tegen 1mmHG bij de ‘bietensapgroep’. De controlegroep liet juist een bloeddrukstijging zien. 

‘Deze voorlopige resultaten suggereren dat het eten van nitraatrijke groente het meest effectief is voor het verlagen van de bloeddruk’, concludeerden de onderzoekers.

In zowel de gebruikte groente als het bietensap zit veel nitraat. ,,Dat is goed voor de gezondheid en voor sporters”, laat hoogleraar Hopman weten. ,,Het verwijdt de bloedvaten, dat is gunstig voor de bloeddruk en zorgt voor meer zuurstoftoevoer naar de spieren.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.