Volledig scherm
Het Vierdaagse Orkest vrijdagochtend voor de schouwburg in Cuijk toen het nog spelen nog wel gewoon ging. © dg

Vierdaagse Orkest breekt optreden in Cuijk af: ‘We zijn gewoon weggepest’

updateCUIJK - Een half nummer hadden ze gespeeld in hun derde sessie van een half uur. Maar op dat moment heeft het Vierdaagse Orkest het optreden voor de schouwburg in Cuijk afgebroken. ,,We zijn gewoon weggepest.”

Een verderop staande dj liet zijn muziek lekker hard knallen. ,,We kwamen daar met geen mogelijkheid meer overheen’’, zegt trompettist Henk van Raaij. 

Volgens de horeca ligt de schuld niet bij hun: de derde sessie van het orkest was, zonder overleg, een uur later dan zou zijn afgesproken.

Maar Van Raaij is er goed ziek van. ,,Het gesol met ons gaat gewoon door.” 

Schouwburgdirecteur

Het gesol waar Van Raaij op doelt was de afgelopen weken vooral over de plek waar het Vierdaagse Orkest in Cuijk zou kunnen spelen.

Uiteindelijk hakte schouwburgdirecteur Sjoerd Meijer de knoop door. Het Vierdaagse Orkest hoort bij de schouwburg van Cuijk en dus zitten ze hier op de stoep. Drie keer een half uur zouden ze spelen. Maar daar kwam het dus niet van.

,,Ons eerste optreden was prima’’, zegt Van Raaij. ,,Iedereen hield zich aan de afspraken door de muziek zachter te zetten in het half uurtje dat wij speelden. Maar bij onze tweede sessie ging dat al moeilijker en bij de derde dus helemaal niet meer.”

Vierdaagsefeesten ontstaan uit Vierdaagse Orkest

Het frustreert Van Raaij. ,,Zijn ze hier in Cuijk nou echt vergeten dat de Vierdaagsefeesten zijn ontstaan uit het Vierdaagse Orkest? Wat hier gebeurt is zo respectloos. Onvoorstelbaar. Er wordt al vijf jaar naar een geschikte locatie gekeken.’’ 

,,Nu dit weer. Ik weet niet wat het is, misschien vinden ze dat onze muziek niet bij de doorkomst van de Vierdaagse past. We krijgen ook te horen van mensen dat we maar tevreden moeten zijn met ons optreden op donderdagavond op de Maaskade.”

Quote

Wat meer respect en enig gevoel voor tradities zou zeer op z’n plaats zijn. Heel erg jammer dit.

Ingrid Kloosterman, Comité Vierdaagsefeesten Cuijk

Onfatsoenlijk en respectloos

Wethouder Joost Hendriks en burgemeester Wim Hillenaar vinden de actie van de dj onfatsoenlijk: ,,Wat ons betreft is het fatsoen ver te zoeken. We betreuren dit zeer. We gaan het hier nog verder over hebben en het volgend jaar op een andere manier regelen”, zegt Hendriks mede namens Hillenaar.

Ingrid Kloosterman van het comité Vierdaagsefeesten Cuijk reageerde vrijdagmiddag eveneens ontstemd over de actie van de dj die op het Maasplein tegenover de cafés De Posthoorn en D'n Dino stond. ,,Wij vinden het heel jammer dat gemaakte afspraken niet worden nagekomen. Als comité doen wij ons best om voor alle doelgroepen een aantrekkelijk aanbod te hebben.’’ 

,,Heel veel bezoekers maar zeker ook wandelaars genieten al 34 jaar van het Vierdaagseorkest. Wij betreuren het dat meer dan tachtig muzikanten die vanaf februari speciaal voor de doortocht repeteren op deze manier zijn behandeld. Wat meer respect en enig gevoel voor tradities zou zeer op z’n plaats zijn. Heel erg jammer dit’’, aldus Kloosterman.

‘Afspraken niet nagekomen’

Volgens Glenn Janssen van café D’n Dino is het fout gegaan door het niet nakomen van afspraken. ,,Er was afgesproken dat er om 9 uur, 10 uur en 11 uur gespeeld zou worden door het orkest. Maar dat is zonder overleg een uur naar achteren verschoven", zegt hij namens de horeca in Cuijk.

,,Wij hebben ook afspraken gemaakt met onze dj’s. Dat het orkest ook om 12.00 uur zou spelen, was bij ons niet bekend.”

Janssen zegt dat de manier van communiceren ook niet heeft geholpen. ,,Er is over ons heen gebluft. Dat wij tóch niets te zeggen hadden.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.