Vierdaagse: schilder maakt live meesterwerk op Wedren

VideoNIJMEGEN - Normaal maakt hij schilderijen op feesten en partijen. Zijn agenda zit ramvol. Maar toch besloot Arnhemmer Ferdinand Schönberger (48) donderdagmorgen met een blanco doek naar Nijmegen te reizen. ,,Ik had ineens het gevoel dat ik dit móest doen. Nu werk ik live aan een wandelbeeltenis vanaf de Wedren.”

Volledig scherm
Ferdinand Schönberger schildert vandaag op de Wedren. © DG

Schönberger installeerde zich donderdag nog vóór de binnenkomst van de eerste deelnemers op een straathoek met uitzicht op het finishterrein. In de vroege uurtjes schetste hij de contouren van het aankomstgebied met straat, feesttent en binnenkomstboog. Gedurende de dag vult hij ‘zijn Wedren’ met de meest markante lopers.

,,Wat ik ga maken weet ik nog niet”, bekende de Arnhemmer eerlijk. ,,De wandelaars bepalen de schoonheid van mijn doek. De sfeer en energie die zij vanuit de derde Vierdaagse-dag meenemen wordt de basis van mijn werk. Hoe enthousiaster en mooier zij zijn, hoe fraaier dit schilderij.”

Picasso-prijzen

Schönberger trekt veel bekijks. Hij stond nog geen vijftien minuten met penseel in de hand of de eerste twee potentiële kopers hadden zich al aangediend. ,,Picasso-prijzen? Ik doe het voor de helft”, lachte de Arnhemmer, die even later liet weten normaal zo’n achthonderd euro voor een werk te vangen. ,,Maar dit doek wil ik nóg niet verkopen. Ik wil niet nu al het gevoel hebben in opdracht te werken. Deze dag zie ik als ontspanning. Dit moet een schilderij zijn waar ik volledig mijn ei in kwijt kan. Bovendien is er geen druk. De rekeningen van juli zijn al betaald.’’

De kunstenaar liep de Vierdaagse in een ver verleden één keer uit. Waarom hij donderdag echter zo nodig naar de Wedren wilde? ,,Geen idee. Ik voelde een onbeheersbare drang. Wellicht dat ik aan het eind van deze dag een antwoord op die vraag heb.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.