Volledig scherm
PREMIUM
Angela Verkuijlen (rechts op de hoge stoel) zwaait Vierdaagsewandelaars uit. © Femke de Schepper

Zó kun je de Vierdaagselopers het beste uitzwaaien: ‘Bier moet je zelf opdrinken’

do’s and don’tsNIJMEGEN - Na het stappen of werk nog ‘even’ de deelnemers van de Nijmeegse Vierdaagse uitzwaaien vanaf vier uur in de vroege ochtend. Angela Verkuijlen (37), voormalig nachtburgemeester van Nijmegen, doet het al zo’n zeventien jaar. De ervaringsdeskundige zet drie do’s en don’ts voor nachtelijke feestvierders op een rij.

Do’s

Quote

Humor is belangrijk en valt bij de lopers in de smaak

Angela Verkuijlen, uitzwaaister pur sang

1. Draai vrolijke muziek
Of het nu Brand New Day  van The Wiz óf de Macarena is; het maakt niks uit. Het gaat erom dat de muziek langs de route ‘vrolijk is en het juiste ritme voor wandelaars heeft’. ,,Al moet je wel een beetje rekening houden met de buren”, lacht Verkuijlen. ,,Zelf stond ik een keer met de Nijmeegse artiest Otto Orgel langs de straat. Omdat het regende, moest hij zijn keyboard opbergen. Moesten we uren achter elkaar het nummer De eerste keer van Maxine en Franklin Brown draaien. De lopers maakte het niks uit, want zij liepen toch door. En ook wij hadden het superleuk, omdat we een hele choreografie op het nummer hadden bedacht.”

2. Deel water uit
Komkommers, fruit, snoepjes. Dat mag natuurlijk ook allemaal, vertelt Verkuijlen. ,,Maar water vinden de meeste lopers heel erg fijn. Liever geen plastic bekertjes, maar een tappunt voor eigen flesjes. Bier moet je als uitzwaaier zelf opdrinken. Daar zitten de meeste lopers echt niet op te wachten als ze nog een hele dag te gaan hebben.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.