Volledig scherm
De doedelzakspelers bij de Airborne-wedstrijd van 2018 tussen Vitesse en ADO Den Haag © Rolf Hensel

Airborne-wedstrijd Vitesse moet indrukwekkend eerbetoon worden

ARNHEM - De Airborne-wedstrijd moet indrukwekkend worden. Vitesse heeft rondom het duel met Fortuna Sittard van zaterdagavond (aftrap 20.45 uur) een enorm programma opgezet. Alles om de oorlogshelden te eren.

De Airborne-wedstrijd wordt voor het twaalfde jaar op rij gespeeld in Arnhem Het duel is een initiatief van Supportersvereniging Vitesse. De wedstrijd staat in het teken van de herdenking van de Slag om Arnhem. De activiteiten vormen een eerbetoon aan de ruim 1700 Britse en Poolse militairen die daarbij het leven lieten en begraven liggen op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek. In totaal kostte de Slag 4600 mensenlevens.

Volledig scherm
De Airborne-wedstrijd moet voor de veteranen gedenkwaardig worden. © Rolf Hensel

Veteranen

Voor deze gelegenheid komen zijn zeven Airborne-veteranen - zes Britten en een Canadees - naar GelreDome. Daarnaast zijn 22 internationale Market Garden-veteranen aanwezig. Alle oorlogshelden zitten op de Charly Bosveld-tribune (de Oost-tribune).

De veteranen komen rond 20.15 uur per bus aan bij het stadion, in de hoek waar Supportershome Monnikenhuize is gevestigd. Een kwartier later maken zij hun entree op de hoek van de Oost- en Zuid-tribune. Daarbij zal een erehaag worden gevormd. De entree wordt begeleid door doedelzakspelers.

Sfeeracties

Rondom het stadion staan zaterdag militaire-voertuigen opgesteld. Supporters zorgen voor een sfeeractie bij opkomst van de spelers. Vaandeldragers lopen voor de spelers uit bij opkomst. Er zijn dan verder abseilers voor de Theo Bos-tribune (de Zuid-tribune).

Volledig scherm
De binnenkomst van de veteranen bij de Airborne-wedstrijd van 2018 tussen Vitesse en ADO. © Rolf Hensel

Bij de line-up voor de wedstrijd lopen kinderen in het Airborne-tenue mee. Dan vormen 65 jeugdspelers ook een ‘V’, refererend aan de ‘V-foto’ uit 1942. Die herinnert aan een historische gebeurtenis bij Vitesse. De club vierde in de Tweede Wereldoorlog het 50-jarig bestaan. 

Voor de erewedstrijd van Vitesse tegen Ajax werd een defilé van alle Vitesse-elftallen gehouden. Voor de hoofdtribune vormden de leden een levensgrote ‘V’. Dat was een gewaagde onderneming. In oorlogstijd was het V-teken van Winston Churchill al populair, maar op de tribune zaten wel vertegenwoordigers van de bezetter.

Rust

In de rust van de Airborne-wedstrijd vindt een optreden plaats van Massed Pipes and Drumsband. Die bestaat uit 100 doedelzakspelers. De veteranen worden dan ook bezocht door een delegatie van Vitesse, met onder anderen clubeigenaar Valeri Oyf, algemeen directeur Pascal van Wijk van de eredivisieclub en de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch. 

75 jaar

De Slag om Arnhem is 75 jaar geleden. Daarom wordt vanaf minuut 75.01 een minuut applaus ingezet om de veteranen te eren.

Er wordt alles in het werk gesteld om Emma Brown na de wedstrijd live te laten optreden. Zij zal het traditionele ‘We’ll meet again’ zingen op het veld.

Na de wedstrijd bezoeken de veteranen het Supportershome. De belangstelling voor het bijzondere duel is groot. Vitesse rekent op zo’n 20.000 toeschouwers.

Volledig scherm
Vlagvertoon in 2018. © Rolf Hensel
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.