Danilho Doekhi (rechts) als Vitessenaar tegen Ajax. Hij duelleert met Kasper Dolberg.
Volledig scherm
Danilho Doekhi (rechts) als Vitessenaar tegen Ajax. Hij duelleert met Kasper Dolberg. © Pim Ras Fotografie

Ajax in alle linies sterk, maar Vitesse ziet ook de zwaktes

KWARTFINALE KNVB-BEKERARNHEM - De selectie van Vitesse telt vier ex-Ajacieden. Ze vertegenwoordigen elke linie bij de Arnhemse club. Doelman Kostas Lamprou, verdediger Danilho Doekhi, middenvelder Riechedly Bazoer en aanvaller Oussama Tannane voor de kwartfinale van de KNVB-beker over de kracht en zwaktes van de Amsterdamse club. 

Kostas Lamprou, doelman Vitesse. Landskampioen en bekerwinnaar met Ajax (2018-2019)

Wat zijn de eisen voor een keeper bij Ajax?
,,Alle facetten van het keepersvak tellen. Maar een keeper bij Ajax moet ook kunnen meevoetballen, zoals dat heet. Ajax wil opbouwen van achteruit. Keepen bij Ajax is ook moeilijk. Je speelt in een sterk team en krijgt dus weinig te doen. Maar juist op die momenten moet je er staan. Daar word je op afgerekend. Daarbij moet je ook met een gigantische druk omgaan. Bij Ajax heerst een enorme prestatiecultuur.”

Hoe is André Onana te verslaan?
,,Onana is een topgozer én een fantastische keeper. Als er dan ergens een zwakke plek is, dan gaat dat om een detail. Hij is soms wel eens nonchalant. Dan gaat hij er te makkelijk over denken. Maar dat wordt ook alweer minder. Uiteindelijk is het zaak om als aanvaller gewoon goed af te ronden. Scherp, ja. Je moet echt heel goed zijn. Top op het moment.”

Kostas Lamprou
Volledig scherm
Kostas Lamprou © Remko Kool

Danilho Doekhi, verdediger Vitesse. Opleiding Ajax, kampioen eerste divisie met Jong Ajax (2017-2018)

Wat moet je als verdediger van Ajax kunnen?
,,Bij Ajax wordt meer gevraagd dan pure, verdedigende kwaliteit. Je hebt de bal, dus daar moet je ook iets goeds mee doen. Opbouwende, voetbaltechnische kwaliteiten tellen zwaar mee. En je moet altijd met ruimte in je rug kunnen spelen. Zit je bij Ajax, dan verdedig je ver van je eigen doel. De één-tegen-één-duels zijn ook belangrijk. Omdat iedereen naar voren is gericht, moet je altijd goed staan.”

En hoe schakel je die aanvallers van Ajax uit?
,,Bij Ajax zijn de positiewisselingen een kracht. Dat gaat snel en gebeurt voortdurend. Daar moet je als verdediger op berekend zijn. Ajax wil uit de lijf-aan-lijfduels blijven. Telkens meelopen is dodelijk, dan sta je uit positie. Dan krijg je zonedekking en van daaruit kom je dan in het duel. Dan moet je op hun huid zitten. Bikkelen, ja. Van fysieke duels houden ze niet.”

Riechedly Bazoer
Volledig scherm
Riechedly Bazoer © ANP Sport

Riechedly Bazoer, middenvelder Vitesse. Opleiding Ajax, eerste team Ajax (2014-2017)

Wat zijn de eisen voor een middenvelder van Ajax?
,,Je handelingssnelheid moet hoog zijn. Je hebt de bal veel. Dan moet je overzicht goed zijn. En balvaardigheid. Dat zijn drie belangrijke punten. Dat positiespel moet je goed beheersen. Er zijn veel positiewisselingen. Eigenlijk speelt de aanvallende middenvelder als halve spits. Nu heb je Donny van de Beek, toen Davy Klaassen. Dat is moeilijk te verdedigen.”

Hoe neutraliseer je het middenveld van Ajax?
,,We moeten compact staan. Als hele team. Wij moeten zo een blok vormen en dan in de counter toeslaan. Het is zaak Ajax te ontregelen. Want als we in de omschakeling kunnen, is Ajax kwetsbaar.”

Oussama Tannane, aanvaller Vitesse. Opleiding Ajax (2007-2009)

Wat zijn de eisen voor een aanvaller bij Ajax?
,,Bij Ajax wordt creativiteit gevraagd. Maar je speelt wel in een systeem. Dat moet samen gaan. Als aanvaller is het altijd heerlijk voetballen bij Ajax. Het is aanvallen, met druk naar voren toe. Je hebt meestal de bal. Ik zat er in de jeugd. Dan staat genieten voorop. Maar zie je Ziyech, dan weet je wat er wordt gevraagd bij Ajax. Dat is de buitencategorie.”

Hoe breek je de verdediging van dit Ajax?
,,Ajax is kwetsbaar in de omschakeling. Dan worden de ruimtes groot. Maar ik kijk nooit zo naar de tegenstander. Je moet van je eigen kwaliteiten uitgaan. Je moet zelf initiatief nemen en lef tonen.”

Oussama Tannane
Volledig scherm
Oussama Tannane © ANP Sport